Samen, dan weer apart, nu toch weer samen: hier was breuk tussen rood en groen van korte duur
Groen-voorzitter Mike Verhaege (links), lijsttrekker Francis Watteeuw (midden) en SP.A-voorzitter Bernard Noffels klinken samen met de andere onderhandelaars op het feit dat ze opnieuw een kartel vormen. Foto: eva

Bij de gemeenteraadsverkiezingen trekken SP.A en Groen in Kuurne toch samen naar de kiezer. De huidige kartelpartners kondigden vorig jaar aan dat ze bij de verkiezingen elk met een aparte lijst zouden opkomen. “Maar samen is het beter dan apart.”

Voor de tweede keer in een maand tijd komt in Kuurne een politieke partij terug op een beslissing voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Begin deze maand voerde oppositiepartij Nieuw Kuurne een wissel door en werd gedeputeerde Carl Vereecke in plaats van lijstduwer alsnog lijsttrekker.

En gisteren maakten SPA. en Groen bekend dat ze toch samen naar de kiezer trekken. Vijf maanden geleden werd nochtans aangekondigd dat ze, in tegenstelling tot de twee voorbije verkiezingen, elk een eigen lijst zouden vormen. “We waren toen al een tijdje de verkiezingen aan het voorbereiden en toen leek het ons het best om elk onze eigen weg te gaan”, zegt schepen Francis Watteeuw, die de lijst zal trekken.

Ze benadrukken niet samen op te komen uit pure noodzaak. “We hebben deze beslissing niet gemaakt omdat we allebei te weinig kandidaten vinden. We zouden elk apart gemakkelijk aan 23 kandidaten raken. Dat is zeker niet de reden. Maar wel dat we dezelfde richting willen uitgaan. Tijdens onze overlegmomenten die plaats vonden na de beslissing om apart te gaan, bleek steeds meer dat we inhoudelijk volledig op dezelfde lijn zitten.”

“En dat we dus best de krachten kunnen bundelen”, pikt voorzitter van sp.a, Bernard Noffels in. “We vinden dat er een sterke centrumlinkse beweging nodig is tegenover de drie centrumrechtse partijen. En dat kunnen we samen veel beter dan apart. Onze lijst is een echt en degelijk progressief alternatief. We willen Kuurne nog socialer en duurzamer maken.

Het kartel krijgt de naam ‘SP.A Groen Voor een bruisend Kuurne’.

Schwung

“We werken aan een programma dat Kuurne zal doen bruisen. Met veel verfrissende ideeën. We willen er schwung in steken”, zegt Mike Verhaeghe (34), de nieuwe lokale voorzitter van Groen.

De lijst zal evenwichtig worden samengesteld uit kandidaten van beide partijen. De helft zal uit nieuwkomers bestaan. “Onze lijst is zo goed als af. We gaan zorgen voor een mooie mix aan ervaring en vernieuwing.”

Het kartel heeft momenteel drie zetels en de ambitie bij de gemeenteraadsverkiezingen is om vooruit te gaan. “Ik ben ervan overtuigd dat we met onze sterke dynamische ploeg een sterke prestatie zullen neerzetten”, besluit lijsttrekker Watteeuw.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig