Groen: ‘Regering heeft grote steken laten vallen in kwestie Veviba’
Foto: BELGA

Het rapport van het Federaal Voedselagentschap over de aanpak van het Veviba-schandaal toont volgens Groen dat zowel regering, parket als FAVV grote steken hebben laten vallen.

Oppositiepartij Groen heeft vanmorgen op een persconferentie de regering verweten niet genoeg te hebben gedaan tegen de fraude met vlees bij het slachthuis Veviba. Zo zou uit het Veviba-rapport van het FAVV blijken dat het federaal voedselagentschap na de vaststelling van etikettenfraude door Veviba in Kosovo net minder is beginnen te controleren bij het bedrijf, in plaats van meer.

In 2016 nam het FAVV de twee afdelingen van Veviba - de versnijderij en het deel waar het vlees wordt ingevroren - nog twaalf keer onder de loep. Vorig jaar, dus na de vaststelling van fraude in Kosovo, werd het bedrijf maar acht keer gecontroleerd.

Na de vaststelling van fraude in Kosovo duurde het volgens Groen bovendien veel te lang voor het FAVV en justitie met een reactie kwamen. 'Zelfs tot vandaag is er geen onderzoek ten gronde geweest', zei fractieleider Kristof Calvo . ‘Je moet nochtans geen ervaren medewerker zijn om alle alarmbellen te horen afgaan na de vaststelling van fraude in Kosovo.’

Fors bespaard

Daarnaast concluderen de groenen dat ook de regering in de fout ging. Uit bijlages in het rapport blijkt dat de afgelopen jaren fors werd bespaard op het personeelsbestand van het FAVV. Het agentschap heeft momenteel 99 voltijdse medewerkers minder dan in 2014. Daarnaast blijken volgens de oppositiepartij justitie en politie niet toegerust te zijn om hen in hun controleopdracht bij te staan.

‘In het publieke rapport is het FAVV nog relatief voorzichtig, dat heeft wellicht te maken met de druk op de topman. Maar als je kijkt naar de bijlages, dan wijst het voedselagentschap terecht de regering met de vinger’, zei Ecolo-fractieleider Jean-Marc Nollet.

Volledige transparantie

De groenen willen nu volledige transparantie van minister van Landbouw Denis Ducarme. ‘Als men dat niet spontaan doet, dan zullen we een parlementaire onderzoekscommissie vragen. Dat mag gerust opgevat worden als een waarschuwing’, aldus Calvo.

Ook de SP.A-fractie wil minister Denis Ducarme (MR) woensdag in de Kamercommissie aan de tand voelen, liet die partij maandag al blijken. De socialisten hebben vooral vragen over de besparingen van de regering die ertoe geleid hebben dat er 99 personeelsleden minder aan de slag zijn bij het FAVV. ‘Dat is een nieuw element’, reageert Kamerlid Annick Lambrecht op het langverwachte rapport. ‘Kan het wel dat de regering zo bespaart in een agentschap dat instaat voor de voedselveiligheid? Wij vinden dit zeer, zeer ernstig.’