FAVV verdedigt eigen aanpak in langverwacht rapport
FAVV-topman Herman Diricks. Foto: BELGA

In het verslag over de fraude bij Veviba verdedigt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de eigen aanpak. Het agentschap vraagt voogdijminister Denis Ducarme (MR) wel om bij de audits van het agentschap ook te onderzoeken hoe complexe dossiers, zoals dat van Veviba, het best aangepakt kunnen worden.

Het federaal parlement heeft na lang wachten maandagavond het rapport ontvangen van het FAVV over de fraude bij slachthuis Veviba in Bastenaken. ‘De informatie in het rapport versterkt de minister in zijn voornemen om de controleprocedures bij het FAVV te hervormen’, luidt het bij het kabinet van Ducarme. De twee audits die de regering wil laten uitvoeren bij het voedselagentschap ‘zullen die hervormingen voeden’.

Toch lijkt het FAVV de eigen aanpak te verdedigen in het verslag. Het vraagt wel om advies bij complexe dossiers, omdat de traditionele manier van werken haar limieten getoond heeft in de zaak-Veviba. Het agentschap beseft ook dat Veviba een bijzonder schadelijke fraudezaak is, ook voor het FAVV zelf.

Het FAVV geeft ook een opsomming van alle stappen dat het ondernomen heeft nadat vervalste etiketten waren ontdekt op bevroren vlees dat naar Kosovo was uitgevoerd. Het benadrukt dat er nooit sprake geweest is van ‘bedorven’ vlees.

Kosovo versus huiszoekingen

Nog volgens het FAVV heeft de fraude die in Kosovo ontdekt werd, niets te maken met wat op 28 februari en 1 maart van dit jaar bij huiszoekingen in de versnijderij ontdekt werden, en die meteen de intrekking van de erkenning van Veviba en het terugroepen van verdachte producten tot gevolg had. Het FAVV lijst voorts nog de initiatieven op die het nam na de vaststellingen bij Veviba.

Tot slot wordt in het verslag gewezen op het snoeien in de middelen en het personeel van het agentschap. ‘Het agentschap heeft dit in de mate van het mogelijke opgevangen door een hogere efficiëntie, maar er is niettemin ook een daling van de uitgevoerde opdrachten’, luidt het.