Israëlische soldaat die gewonde Palestijn doodschoot komt vroeger vrij
Elor Azaria (m.) zit tussen zijn ouders tijdens een zitting van de krijgsraad in juli 2017 Foto: AFP

Een Israëlische soldaat die in 2016 een gewonde Palestijn in het hoofd schoot, komt vervroegd vrij. Dat heeft een Israëlische militaire rechtbank besloten.

Elor Azaria komt op 10 mei vrij, wanneer hij negen maanden heeft gezeten, twee derde van zijn straf van veertien maanden.

Afgelopen juli werd Azaria schuldig verklaard aan doodslag op de 21-jarige Abdel Fattah al-Sharif, nadat Sharif in maart 2016 in Hebron een andere Israëlische soldaat had neergestoken. De militair werd veroordeeld tot achttien maanden cel en zat opgesloten sinds 9 augustus vorig jaar.

Een deel van de Israëlische bevolking steunt Azaria en noemt hem een held, terwijl anderen hem een crimineel noemen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere politici hadden opgeroepen tot een presidentieel pardon voor de soldaat, maar president Reuven Rivlin ging daar niet op in.

Strafvermindering

Azaria’s straf werd in september wel met vier maanden ingekort door stafchef Gadi Eizenkot, die ‘barmhartigheid en mededogen’ als redenen noemde. Hij voegde er destijds nog aan toe dat het optreden van Azaria ‘ongepast was en inging tegen de bevelen van het leger en de waarden van het Israëlische leger’.

Azaria heeft voor zijn daden nooit berouw getoond.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in