Antwerpse schepen Marc Van Peel stopt met lokale politiek
Marc Van Peel Foto: was

De 68-jarige Antwerpse havenschepen Marc Van Peel zet na deze legislatuur een punt achter zijn politieke carrière. Dat maakte hij maandag bekend.

Dat Van Peel niet eens de lijst steunt, is opvallend. En ook weer niet. Een echte stemmenkampioen is de schepen nooit geweest. Bij de verkiezingen in 2012 duwde hij de stadslijst (een samengaan van SP.A en CD&V) en scoorde hij 3.500 stemmen. CD&V-collega Philip Heylen, haalde toen 4.813 stemmen vanop de derde plaats.

'Volgend jaar word ik zeventig en ik denk dat het beter is om de partij op een andere manier te steunen', zei Van Peel op een persconferentie. Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer zal de lijst nu duwen.

Van Peel zal straks 18 jaar onafgebroken schepen geweest zijn in Antwerpen. Aanvankelijk leek hij niet zinnens ermee op te houden in 2018. Ik zal dan bijna 70 zijn, ongeveer de leeftijd waarop Hillary Clinton nog president van Amerika wil worden, placht hij te zeggen. Maar allicht heeft de partij hem op andere ideeën gebracht. CD&V heeft immers dringend nood aan nieuw bloed in Antwerpen en Van Peel straalt niet meteen vernieuwing uit. (Dat gebrek aan jong bloed blijkt ook uit de verhuizing van Kris Peeters om Antwerpen voor CD&V te redden.)

Marc Van Peel heeft een rijke politieke loopbaan achter de rug. De lokale carrière van de christendemocraat sleept al langer aan dan zijn passage in de nationale politiek. Niet alleen is hij sinds 2001 ononderbroken schepen in Antwerpen en zetelt hij al sinds 1989 in de gemeenteraad. Eind jaren 1990 was hij ook even partijvoorzitter van de toenmalige CVP en was hij afwisselend lid van het Vlaams Parlement, de Kamer en de Senaat.