Ook huiszoekingen bij Gentse cultuurschepen in Toporovski-onderzoek
MSK Gent Foto: dvh
Er zijn dinsdag op verschillende plaatsen in België huiszoekingen uitgevoerd na een klacht van een collectief van kunsthandelaars en een afstammeling van een kunstenaar. Dat gebeurde onder meer op het kabinet van Gents schepen van Cultuur Annelies Storms en in het Gents Museum voor Schone Kunsten (MSK).

De federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen voert een onderzoek naar de echtheid van de Toporovski-collectie die in het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) geëxposeerd werd. Vier internationale kunsthandelaars zeggen schade te hebben onvervonden door de zaak, en hebben samen met advocatenbureau SQ een klacht ingediend met burgerlijke partijstelling. Bij hen voegde zich een afstammeling van een Russische avant-garde kunstenaar van wie het werk in Gent getoond werd.

Maandagmiddag werden huiszoekingen in het MSK bevestigd. De onderzoekers verzegelden computers, vroegen documenten op en ondervroegen museumdirectrice Catherine de Zegher. Maandagavond werden ook huiszoekingen bij Gents cultuurschepen Annelies Storms bevestigd.

 ‘Nieuwe elementen’

In de Gentse gemeenteraad vroeg de oppositie eerder al meer uitleg over de maandenlange kritiek op het MSK, nadat twijfel opstak over de echtheid van de werken. Schepen Storms verzette zich evenwel tegen de kritiek. ‘We zijn steeds geconfronteerd met nieuwe elementen’, zegt ze. ‘Het is achteraf makkelijk om te zeggen wat iemand moet doen.’

Begin maart werd MSK-directrice Catherine de Zegher tijdelijk geschorst uit haar functie, nadat ze in de Gentse cultuurcommissie verklaard had dat ze twee externe experten had aangezocht om de bruiklenen voor de tentoonstelling te onderzoeken. Desgevraagd door deze krant bleken de twee experten die vraag nooit gekregen te hebben.

Het onderzoek in Gent heeft betrekking op de 26 bruiklenen Russische avant-gardekunst die tot voor kort in het museum hingen. Nadat de stad Gent op 21 februari de bruikleenovereenkomst had stopgezet, kon eigenaar Igor Toporovski opnieuw beschikken over zijn schilderijen. Daaronder werk van Malevitsj, Kandinksy, Tatlin, Gontsjarova en Larionov.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in