Dior verliest opnieuw een Belg
Foto: epa

Kris Van Assche neemt afscheid van het Franse modehuis Dior. De Belgische ontwerper was de voorbije elf jaar creatief directeur van hun mannenlijn, maar geeft de fakkel nu door aan de Britse ontwerper Kim Jones.

‘Na elf jaar bij Dior Homme zijn mijn hart en geest gevuld met ervaringen. Ik verlaat dit modehuis om nieuwe uitdagingen aan te gaan’, aldus de 41-jarige Van Assche in een officiële mededeling. Hij bedankt ook Bernard Arnault, Sidney Toledano en Serge Brunschwig voor het vertrouwen en de kansen die ze hem hebben gegeven.

Intussen werd ook duidelijk dat Van Assche de fakkel doorgeeft aan de Britse ontwerper Kim Jones. Hij werd in 2011 aangetrokken door Louis Vuitton om de mannencollecties te ontwerpen, maar nam begin dit jaar afscheid en verruilt het ene Franse modehuis in de portefeuille van luxegroep LVMH nu voor het ander. Zijn eerste collectie voor Dior Homme wordt in juni voorgesteld. Volgens Women's Wear Daily zal Van Assche op zijn beurt 'een nieuwe rol opnemen binnen LVMH'. Ook grote modelabels zoals Céline, Kenzo, Berluti en Fendi behoren tot het Franse luxebedrijf.

Eigen label stopgezet

In 2015 zette de Belgische ontwerper nog een punt achter zijn eigen modelabel Kris Van Assche omdat het combineren van twee jobs te druk werd. 'Na tien jaar had ik het gevoel dat we in een eeuwige opstartfase waren blijven steken. We waren nog altijd een klein merk met een klein team en met weinig middelen', zei hij toen in een interview met deze krant.

Over zijn tijd bij Dior was hij een pak enthousiaster. ‘Toen ik bij Dior begon, kon ik mijn kansen niet inschatten. Ik had toen nooit gedacht dat ik hier zo lang zou blijven', zei hij toen over zijn werkgever in Parijs. 'Het feit dat ik omringd word door een groot team en ervaren mensen in het atelier, maakt het werken heel aangenaam.' 

'Ook de werksfeer is hier uitstekend, er is weinig verloop. Het voordeel van een groot bedrijf zoals Dior is dat ik niet wakker hoef te liggen van de commerciële, financiële en juridische aspecten of van de opvolging van de productie. Voor elk onderdeel van het proces zijn hier de juiste mensen. Dat laat heel veel ruimte voor het creatieve werk.’

Geleerd van Slimane

Van Assche bracht zijn jeugd door in Londerzeel en trok na zijn humaniora naar de Modeacademie van Antwerpen, waar hij in 1998 glansrijk afstudeerde met een damescollectie. Suzy Menkes, destijds modejournaliste bij The International Herald Tribune, was toen de voorzitster van de jury en zij was meteen overtuigd van Van Assches talent. 

Onmiddellijk na zijn studies kreeg Van Assche de kans om stage te lopen bij Yves Saint Laurent, in Parijs. Hij kon er blijven en werd de rechterhand van Hedi Slimane, de ontwerper van de mannencollectie. Toen Slimane creatief directeur werd van Dior Homme, volgde Kris Van Assche hem. De modevisies van Slimane en Van Assche liepen echter steeds verder uit elkaar. In 2004 verliet Van Assche Dior om zijn eigen collectie te ontwerpen. Zijn eerste show kwam er in januari 2005, in Parijs. De belangstelling was massaal. 

Twee jaar later keerde hij terug naar het huis Dior, ditmaal als artistiek directeur van Dior Homme. Van Assche maakte de collectie weer draagbaar, gekruid met een eigenzinnige twist. 'Het heeft wel een paar seizoenen geduurd voor ik mijn buikgevoel durfde te volgen - in het begin is het zoeken om een juist evenwicht te vinden tussen het verleden en je eigen visie. Het atelier met al zijn expertise biedt uiteraard veel mogelijkheden om nieuwe vormen en details te ontwikkelen. Je kunt echt experimenteren tot je de perfecte kraag of de ideale pantalon gevonden hebt', vertelde hij in 2009.

Met het vertrek van Van Assche verliest het Franse modehuis opnieuw een Belg, nadat Raf Simons eind 2015 al afscheid had genomen. De Belgische visagist Peter Philips is nog steeds creatief directeur van Dior Make-Up.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig