Trump wil doodstraf voor grootste drugsmokkelaars
Trump pleitte eerdere deze maand in Pennsylvania voor de doodstraf voor drugdealers Foto: Photo News

Smokkelaars die grote hoeveelheden drugs over de Amerikaanse grens brengen, zullen voortaan weer de doodstraf riskeren. President Trump hoopt zo het drugsprobleem in de VS in te dijken.

Dat staat in een plan dat de president vandaag maandag zal voorstellen. Een woordvoerder van het Witte Huis heeft echter een aantal van de meest opmerkelijke zaken daaruit al toegelicht. Het plan bevat drie luiken: het verminderen van het aantal voorgeschreven legale opiaten, het afsnijden van de stroom aan illegale drugs en het inzetten op betere zorg en ontwenning voor verslaafden. Het parlement trok onlangs 6 miljard dollar uit voor de strijd tegen drugs, en het plan maakt duidelijk waar dat geld nu naartoe gaat.

Zo zullen eerstehulpverleners worden uitgerust met medicatie die een overdosis met opiaten kan tegengaan, maar zal er bijvoorbeeld ook harder worden opgetreden tegen drugsdealers en -smokkelaars. Daarnaast vraagt Trump het Congres om de beperkingen van Medicaid met betrekking tot drugsverslaafden te verminderen.

Singapore als voorbeeld

Dat Trump voorstander is van de doodstraf voor drugssmokkelaars was al langer bekend, maar nu wil de president daar ook echt werk van maken. ‘Het ministerie van Justitie zal de doodstraf eisen voor drugssmokkelaars als het van toepassing is onder de huidige wetgeving’, zei Witte Huis-medewerker Andrew Bremberg. Ook dealers zouden strengere straffen krijgen. De woordvoerder verduidelijkte ook dat het vooral de bedoeling is om zo het smokkelen van drugs als fentanyl tegen te gaan, en niet het kweken van enkele wietplanten in de eigen tuin.

Eerder deze maand sprak Trump in Pennsylvania al over zijn plan. Hij beweerde dat een drugsdealer verantwoordelijk is voor ‘2.000, 3.000, 5.000 moorden', maar niet als een moordenaar wordt gestraft. ‘Duizenden mensen worden vermoord, of hun levens worden verwoest. Dus je kunt duizenden mensen vermoorden en voor dertig dagen de cel in moeten’, zei Trump. Hij verwees naar de aanpak van het drugsprobleem in Singapore. ‘Dat betekent: als we een drugsdealer oppakken: doodstraf’.

Voorschriften

Het doel is ook om het aantal opiaten dat wordt voorgeschreven met een derde te verminderen in drie jaar tijd. Daarvoor zal onder meer een nationale databank worden opgericht waarin alle voorschriften worden opgenomen, om een overzicht te krijgen van de mensen die meerdere voorschriften aanvragen.