FAVV zette wél druk op justitie
FAVV-topman Herman Diricks. Foto: BELGA

Het Voedselagentschap (FAVV) heeft het gerecht wél meteen ingelicht over de fraude door vleesbedrijf Veviba en het heeft ook de druk opgevoerd bij het parket om spoed achter de zaak te zetten. Dat blijkt uit het FAVV-rapport waar de Kamerleden al sinds vrijdag op wachten en dat 'De Tijd' kon inzien.

De bedoeling was dat het rapport vandaag in de kamercommissie Volksgezondheid besproken zou worden. Maar vrijdag liet Luiks procureur-generaal Christian De Valkeneer weten dat hij het rapport eerst zelf wil onderzoeken.

Uit de tijdlijn die De Tijd op basis van dat rapport kon maken, blijkt dat op 27 september 2016 de Kosovaarse autoriteiten de veterinaire diensten in ons land hebben gemeld dat de etiketten op een lading vlees van Veviba niet overeenstemden met de inhoud.

Het FAVV werd op 30 september 2016 op de hoogte gebracht van die fraude en bezorgde op 6 oktober al een pv aan procureur Dimitri Gourdange van het parket van Luxemburg. Daarna waren er nog diverse contacten tussen het FAVV en het parket. Op 10 maart 2017 komt er op vraag van het FAVV een vergadering met de procureur van Neufchâteau, waarin die gevraagd wordt om spoed te zetten achter het dossier.

Maar de grootste kritiek van minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) is niet dat het FAVV justitie te laat inlichtte, wel dat het agentschap te laks is geweest in verdere controles op het bedrijf. Cruciaal zijn de gegevens in het rapport over hoelang de controles hebben geduurd. Dat zal duidelijk maken of het FAVV zijn inspecteurs wel of niet heeft aangemaand extra waakzaam te zijn.