Twee weduwes van Antwerpse Syriëstrijders die opgesloten zijn in het noorden van Syrië, willen naar België terugkeren. ‘We hebben spijt van onze fout en hopen dat we ze kunnen rechtzetten’, zeiden ze op het VRT-Journaal.

In 2013 vertrokken ze met hun mannen en elk een kind naar het front in Syrië. Sindsdien hebben bekeerlinge Tatiana Wielandt (25) uit Merksem en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25) politie en justitie al veel kopzorgen berokkend. 

Toen hun echtgenoten Noureddine Abouallal en Saïd El Mourabit – allebei lid van Shariah4Belgium – daar sneuvelden, waren de Antwerpse vriendinnen hoogzwanger en stonden ze er alleen voor. Bouchra was bovendien zwaargewond geraakt bij een bombardement.

Onder druk van hun familie keerden ze terug naar België. De vrouwen staken zelf de grens over naar Turkije van waar de Belgische veiligheidsdiensten hen in 2014 gingen terughalen. Zowel Tatiana als Bouchra genoot in ons land als weduwe van een Syriëstrijder groot aanzien in kringen van extremisten. Zelf deden ze ook weinig moeite om te deradicaliseren. Ze gaven hun pasgeboren kinderen namen die verwezen naar de jihad. De kinderen van Tatiana heten Mujahid (strijder) en Shahid (martelaar).

In de zomer van 2015 vertrokken de twee terug naar Syrië, met hun twee kleuters. In een Facebookpost boorde Bouchra Abouallal vanuit Syrië het Belgische deradicaliseringsbeleid in de grond. ‘Jullie systeem heeft gefaald, oh Belgische staat. Jullie hielden ons 24/7 in de gaten en nog is het niet gelukt om ons tegen te houden. (...) We zijn naar Syrië vertrokken omdat wij geloven dat dit een plicht is voor iedere moslim. Jullie hebben ons enkel dat laatste duwtje gegeven’, schreef ze toen. 

In Syrië hertrouwden de twee weduwes met IS-strijders, die intussen spoorloos zijn. Zelf zitten ze opgesloten in het vluchtelingenkamp Al-Hol, in het noorden van Syrië. In een interview met VRT-journalist Rudi Vranckx zeggen ze dat ze graag willen terugkeren. ‘We hebben spijt van onze fout en hopen dat we die kunnen rechtzetten’, zegt Aboallal. 

DNA-test

Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zegt in een reactie aan De Standaard dat er niet onderhandeld wordt met foreign terrorist fighters. Eind vorig jaar maakte de federale regering bekend dat er een regeling is uitgedokterd voor minderjarigen in het conflictgebied. Kinderen onder de tien jaar krijgen automatisch het recht om naar België te komen. De voorwaarde is wel dat hun afstamming kan worden vastgesteld via een DNA-test. Hoe dat bij deze kinderen zal gebeuren, is niet zo duidelijk. ‘Dat wordt geval per geval bekeken’, zegt Van Raemdonck. 

Zowel Wielandt als Abouallal worden in ons land vervolgd voor hun lidmaatschap van terreurgroep IS. Maandag spreekt de Antwerpse correctionele rechtbank zich uit over de zaak. Het openbaar ministerie vorderde vorige maand vijf jaar cel bij verstek. ‘Al geven ze ons 20 jaar, we accepteren onze straf’, zei Abouallal. ‘Zolang mijn kinderen veilig zijn en naar school kunnen gaan, maakt me dat niet uit’, vulde Wielandt aan.