Na meer dan 30 jaar geeft deze burgemeester de sjerp door: “Tijd voor jonge krachten”
Hendrik Verkest wordt binnenkort 65 jaar, tijd om aan opvolging te denken. Foto: credit

De Wingense burgemeester Hendrik Verkest zal halfweg de volgende legislatuur zijn burgemeesterssjerp doorgeven. De burgemeester zal dan meer dan 30 jaar aan het hoofd van zijn gemeente staan. “Het is tijd voor verjonging”, klinkt het bij Verkest.

Meerderheidspartij CD&V Wingene hield zondag haar lentereceptie, met onder meer een speech van Vlaams minister Hilde Crevits. Op de receptie werd huidig burgemeester Hendrik Verkest voorgesteld als lijsttrekker voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De huidige legislatuur zal de vijfde en laatste zijn die Verkest afsluit als burgemeester.

“Heel wat mensen vroegen mij de afgelopen weken of ik opnieuw de lijst zou trekken en of ik wel nog burgemeester zou worden”, zegt Verkest. “Ik word binnenkort 65 jaar oud en wil ruimte maken voor verjonging. Als we weer de gemeente mogen besturen, geef ik de sjerp halverwege door. Het bestuur mag niet ophouden bij mij.”

Voorkeurstemmen bepalen opvolger

De burgemeester schuift schepenen Hedwig Kerckhove, Lieven Huys en Tom Braet naar voren als mogelijke opvolgers. De voorkeurstemmen bij de verkiezingen moeten uitmaken wie de meest geschikte kandidaat is. “Op die manier bepaalt de kiezer bij ons de toekomst”, aldus Verkest.

De burgemeester draagt al sinds 1989 de sjerp in Wingene. Dat maakt van hem één van de langst zittende burgemeesters in de regio. Bij de verkiezingen in 1988 behaalde hij meteen 2.200 voorkeurstemmen. Een van zijn eerste grote wapenfeiten was de invoering van de zone 30 in het centrum. Sindsdien zag hij zijn gemeente een grote groei meemaken. Intussen hebben zowel Wingene als deelgemeente Zwevezele een modern sportpark, is er een gloednieuw woonzorgcentrum zitten de plannen voor de uitbreiding van het gemeentehuis en een vrijetijdscentrum in de pijplijn. “Ik ben fier op wat we als ploeg verwezenlijkt hebben. Ook de toekomst van Wingene heeft heel wat boeiends in petto. Mijn opvolger staat voor heel wat uitdagingen”, zegt de burgemeester.

Toch moet de partij eerst nog een meerderheid behalen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Onder andere Burgerbelangen en N-VA liggen op de loer. Daar blijkt de burgemeester weinig schrik van te hebben. “De oppositie heeft weinig gedaan de laatste jaren. Bovendien zijn ze zelf versnipperd, want de N-VA heeft zich onlangs afgescheurd van de Burgerbelangen.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig