Vladimir Poetin kan aan een vierde ambtstermijn beginnen.

In zijn overwinningsspeech zei Poetin dat de kiezers de verwezenlijkingen van de voorbije jaren hebben erkend. 'Samen zullen we in de naam van Rusland belangrijk werk uitvoeren', zei hij voor een juichende menigte in Moskou. Voor hij van het podium ging, liet hij het publiek 'Rusland, Rusland' scanderen.

Maandagochtend om half acht had Vladimir Poetin - met zo goed als alle stemmen geteld -  76,7 procent van de stemmen behaald. Dat is zijn hoogste score. Bij de verkiezingen van 2012 kreeg hij 63,2 procent van de kiezers achter zich.

De opkomst lag, volgens het Kremlin, op maandagochtend met 67,5 procent in de lijn van de verwachtingen. Het opkomstcijfer dat zondagavond werd gecommuniceerd, lag ruim 7 procent lager. Oppositiefiguur Alexei Navalni hekelde het herziene percentage: 'De reële opkomst was 55 procent. Maar dat mag u natuurlijk niet weten.' 

Opvallend is de goede score van de kandidaat van de communisten, Pavel Groedinin. Hij behaalde 11,80 procent van de stemmen. Dan volgt de ultranationalist Vladimir Zjirinovski met 5,7 procent, Ksenia Sobtsjak, de voormalige TV-presentatrice wist 1,7 procent van de kiezers te overtuigen.

In het centrum van Moskou arriveerden, nog voor de uitslag bekend was, veel bussen met aanhangers van de president om de overwinning te vieren.

Fraude

Volgens de Russische ngo Golos, die de verkiezingen heeft geobserveerd, zijn er veel meldingen van fraude. Om 12.00 uur Belgische tijd had zij bijna 2.000 onregelmatigheden geteld. De ngo heeft ook veel berichten gekregen over werkgevers en universiteiten die hun werknemers en studenten verplichten om op hun werk of hun school hun stem uit te brengen ‘zodat men hun deelname aan de verkiezing kan controleren’.

De beweging van de belangrijkste opposant van het Kremlin, Alexej Navalni, die door gerechtelijke veroordelingen niet mocht deelnemen aan de verkiezingen, meldde ook honderden fraudegevallen. De groep stuurde zelf 33.000 waarnemers naar de stembureaus.

Navalni verspreidde zelf via Twitter beelden van stembusfraude in een stembureau in het oosten van het land. Ook de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, die in Rusland asiel kreeg, deed dat. De verkiezingscommissie heeft laten weten de beelden te zullen onderzoeken. De waarnemers lieten bovendien weten verhinderd te worden bij hun werk.

Opkomst

Navalni had opgeroepen tot een boycot van de verkiezing, en zijn aanhangers vermoeden dat het Kremlin er alles aan doet om zo veel mogelijk kiezers naar de stembus te krijgen. Zo zijn er berichten over kiezers die in bussen door de politie naar de stembureaus worden gebracht, en worden in verschillende stembureaus cadeaus uitgedeeld of kortingsbonnen aangeboden.

De verkiezingsautoriteiten lieten zondag ook nog weten dat er in Rusland 1.513 internationale waarnemers aanwezig zijn uit 115 landen, en dat 291 teams van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de verkiezing monitoren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig