Vlaming grijpt naast titel ‘beste leerkracht ter wereld’
Koen Timmers Foto: Boumediene Belbachir

Onze landgenoot Koen Timmers heeft in Dubai naast de prijs van ‘beste leerkracht ter wereld’ gegrepen. Aan die bekroning hangt een beloning van 1 miljoen dollar vast.

Koen Timmers maakte al voor het tweede jaar op rij kans op de internationale Global Teacher Prize, zowat de Nobelprijs voor leraren .

Timmers geeft computerles in het volwassenenonderwijs, is lector op de ­hogeschool PXL, maar maakt vooral indruk door in zijn vrije tijd projecten op te zetten die leerlingen van over de hele wereld samenbrengen en een heel andere manier van leren introduceren.

‘Vorig jaar werd ik wellicht genomineerd voor “Project Kakuma”, waarbij Afrikaanse vluchtelingen les krijgen via Skype van 150 leerkrachten over de hele wereld. Deze keer is het vanwege mijn klimaatproject ‘Climate Action’ van vorig jaar, waaraan 250 scholen over 69 landen deelnamen’, keek Timmers eerder deze week vooruit naar de verkiezing. ‘Ik denk dat het de som is die nu de doorslag geeft. De combinatie van de twee projecten maakt dat ik de top tien haal.’

Vorig jaar haalde hij een nominatie binnen voor de top vijftig van de Teacher Prize. Dit keer stond hij in de top tien.

De winnaar werd vandaag bekendgemaakt in Dubai: de Engelse Andri Zafirakou werd bekroond. Zij kreeg daarvoor in een videoboodschap felicitaties van de Britse premier Theresa May. Timmers greep dus naast de oppergaai en het prijzengeld. Het Global Education Forum, dat de verkiezing organiseerde, werd de afgelopen dagen door veel bekende gezichten bijgewoond. Onder hen de Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron, Formule 1-piloot Lewis Hamilton, atleet Mo Farah, en voormalig Brits premier Tony Blair.

Trots

Bij CVO De Verdieping - waar ze woensdag Timmers al terug mogen verwachten - overheerst een gevoel van trots. 'Koen is een fantastisch uithangbord voor het Vlaams onderwijs tout court en het volwassenenonderwijs', zegt directeur Jurgen Mijten. 

Ook bij Hogeschool PXL is men fier op de prestatie van de leerkracht. 'Zijn werk is baanbrekend. Koen brengt het leerproces buiten de klas en doorbreekt zo de klassieke klasmuren. Daar gebruikt hij de modernste hulpmiddelen voor. Dat is het onderwijs van de toekomst', aldus Marc Hermans, departementshoofd van de lerarenopleiding PXL-Education. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig