Ook Vlaams slachthuis in opspraak
Foto: RTBF
Er blijken niet alleen problemen te zijn met vlees dat slachthuis Veviba uit Bastenaken naar Kosovo stuurde. Slachthuis Vanlommel uit Olen zou volgens de RTBF betrapt zijn op de uitvoer van vervallen vlees naar Kosovo. Volgens Vanlommel ging het evenwel om ‘een menselijke fout’.

In augustus vorig jaar werd een levering van 20 ton vlees met etiketten van Vanlommel in beslag genomen aan de Kosovaarse grens. Van anderhalve ton vlees was de houdbaarheidsdatum met een maand verstreken. De bestemmeling, de Kosovaarse groothandel Euro IDA, was ook al betrokken in het Veviba-schandaal.

‘Opnieuw vlees uit België, en opnieuw hebben we het FAVV gewaarschuwd en de hele lading vlees vernietigd zodat het niet bij de Kosovaarse consumenten kon terechtkomen’, verklaarde een woordvoerder van het Kosovaarse voedselagentschap aan de RTBF.

De directie van Vanlommel spreekt van een menselijke fout. ‘Het was een vergissing van ons. De Kosovaarse autoriteiten hebben het opgemerkt bij de grensovergang. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Dit is geen geval van fraude. De etiketten waren correct, maar het klopt dat het vlees vervallen was’, aldus Johan Heylen, commercieel directeur.

Volgens Heylen heeft het FAVV eveneens geconcludeerd dat het een onvrijwillige fout betreft. Het agentschap weigerde aan de journalisten de conclusies te openbaren van het onderzoek dat het heeft gevoerd. ‘De enige bevoegde overheid om te communiceren, is het parket of de onderzoeksrechter’, zei de woordvoerder in het tv-journaal.

Het nieuws komt er nog geen twee weken nadat slachthuis Veviba in het middelpunt van de belangstelling kwam te staan wegens etikettenfraude bij vlees dat voor Kosovo bestemd was. Dat slachthuis zou bovendien ook slachtafval dat ongeschikt was voor menselijke consumptie, als gehakt bij enkele slagers hebben doen belanden. Goen en Ecolo roepen daarom op tot een ‘volledige doorlichting’ van de hele agrovoedingssector. En ook N-VA vindt dat voedselveiligheid 'eindelijk serieus genomen' moet worden.