Regering zet Saudische concessie Grote Moskee stop
Grote moskee in Brussel Foto: BELGA

De regering zet de concessie van Saudi-Arabië voor het uitbaten van de Grote Moskee in Brussel stop. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist.

De Moskee zal in de toekomst uitgebaat worden door een vzw van de lokale geloofsgemeenschap en door de Moslimexecutieve.

De Grote Moskee in het Jubelpark kwam de voorbije jaren geregeld in het nieuws. In de jaren zestig gaf koning Boudewijn de grond aan het Jubelpark voor 99 jaar in bruikleen aan Saudi-Arabië.

De onderzoekscommissie naar de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek kwam tot de conclusie dat de salafo-wahabistische stroming die in de Grote Moskee wordt beleden, kan aanzetten tot radicalisering. De commissie deed de aanbeveling om de concessie stop te zetten.

Dat gebeurt nu. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kan het contract met Saudi-Arabië opgezegd worden zonder dat dit veel moet kosten. Het toekomstige beheer moet salafistische invloeden weren uit de Grote Moskee.

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) moet de moskee voortaan 'een duurzame relatie met de Belgische overheid uitbouwen met respect voor de wetten en tradities van ons land, waarbij een tolerante visie van de islam wordt uitgedragen'. In die optiek moet de moskee ook een erkenning nastreven.

Mogelijk zal het moskeegebouw aan het Jubelpark ook plaats bieden aan de administratie van de Moslimexecutieve. Er wordt ook ruimte gelaten voor de opstart van een imamopleiding of een centrum dat de verwezenlijkingen van de islamitische beschaving in een ruimer cultureel kader tentoonstelt. Initiatieven daarvoor moeten vanuit de islamitische gemeenschap zelf worden uitgewerkt.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig