in kaart

Dit zijn de 20.000 CurieuzeNeuzen

 april 2018

Uit ruim 52.000 inschrijvingen selecteerde de Universiteit Antwerpen 20.000 meetpunten om de luchtkwaliteit te meten. CurieuzeNeuzen Vlaanderen zit nu definitief in de startblokken. Waar die meetpunten precies komen, ziet u op deze kaart.

CurieuzeNeuzen Vlaanderen laat 20.000 burgers over heel Vlaanderen toe om de kwaliteit van de lucht in hun straat te meten. Een burgeronderzoek naar luchtkwaliteit van die omvang is nooit eerder gevoerd. Om tot een goede spreiding van de meetpunten te komen, zochten de Universiteit Antwerpen, de Vlaamse MilieuMaatschappij en De Standaard meer dan 50.000 kandidaten. Midden maart werd die kaap gerond, intussen zijn ook de ruim 20.000 meetpunten geselecteerd door de Universiteit Antwerpen.

‘De 20.000 meetpunten zijn optimaal gespreid over Vlaanderen’, zegt trekker Filip Meysman (Universiteit Antwerpen). ‘In elke Vlaamse gemeente wordt gemeten. Iedere Vlaming heeft een meetpunt op minder dan 250 meter van zijn woning. We selecteerden op basis van een algoritme dat rekening hield met een goede balans tussen stad en platteland, tussen drukke en minder drukke straten, open en gesloten bebouwing, street canyons versus brede straten.’

U kan inzoomen om de kaart in meer detail te bekijken. Om de privacy van onze CurieuzeNeuzen te verzekeren, is er een lichte afwijking in de locaties doorgevoerd.

Kaart: CurieuzeNeuzen Vlaanderen