De Amerikaanse president Donald Trump heeft nu ook zelf gereageerd op de vergiftiging van de voormalige dubbelspion Sergej Skripal. Trump houdt eveneens de Russen verantwoordelijk.

Trump reageerde tijdens een vergadering in het Witte Huis met de Ierse premier Leo Varadkar. 'Het lijkt erop dat de Russen achter de vergiftiging zaten', zei Trump in de marge van die vergadering. 

De Amerikaanse president is de laatste in een lange rij wereldleiders die Rusland aanwijzen als de schuldigen van de vergiftiging van Skripal. Eerder vandaag kwamen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten wel al met een gezamenlijke verklaring waarin ze de Russen verantwoordelijk houden. Ze veroordelen de aanval op Skripal en wijzen erop dat het gaat om de eerste aanval met chemische wapens in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. 

In hun verklaring noemden ze de aanval verder een ‘duidelijke schending van de conventie over het gebruik van chemische wapens en het internationaal recht’. ‘Dit bedreigt de veiligheid van ons allemaal. (...) We delen de vaststelling van het VK dat er geen geloofwaardige andere verklaringen zijn. Dat Rusland niet is ingegaan op het gelegitimeerde verzoek van het VK om meer uitleg, onderstreept zijn verantwoordelijkheid’, luidt de redenering.

Meest toxische gif

Later op de dag sloot ook Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de Navo, zich aan bij de vier grootmachten. Stoltenberg zei de aanval ‘een onwettig gebruik van geweld door de Russische staat tegen het Verenigd Koninkrijk’ te vinden.

Het gebruikte gif is volgens Stoltenberg een van de meest toxische ooit ontwikkeld. ‘Dit is onaanvaardbaar en heeft geen plaats in de geciviliseerde wereld’, zei de secretaris-generaal. 'De lidstaten van de Navo roepen Rusland op om de Britse vragen te beantwoorden’, aldus Stoltenberg. 

Premier Charles Michel riep in een mededeling Rusland dan weer op 'samen te werken om licht te werpen op deze zaak'.

Hoogst uitzonderlijk

De leiders van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten vragen verder dat Rusland meteen op alle verzoeken om informatie over de aanval antwoordt. ‘We vragen Rusland zijn plichten als lid van de VN-Veiligheidsraad na te komen om de internationale vrede en veiligheid in stand te houden’.

Het is hoogst uitzonderlijk dat de leiders van deze landen samen een mededeling verspreiden. Rusland liet eerder al weten dat de beschuldigingen niet kloppen. 

Groot-Brittannië heeft na de aanval beslist 23 Russische diplomaten uit te wijzen. In een reactie dreigt Rusland 'snel' hetzelfde te doen. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig