Opnieuw huiszoekingen bij Catalaanse regering
Foto: EPA-EFE

De Guardia Civil deed een huiszoeking op de zetel van de autonome Catalaanse regering. De politie is op zoek naar documenten die illegale financiering van het referendum over onafhankelijkheid van 1 oktober moeten bewijzen, zeggen Spaanse kranten.

De huiszoekingen vinden plaats op bevel van de rechter in Barcelona die bevoegd is in het dossier, Juan Antonio Ramírez Sunyer. Hij wil uitvissen of de Catalaanse regering overheidsgeld heeft gebruikt om de volksraadpleging te bekostigen, schreef de Spaanse krant 'El Pais'.

Niet alleen op het departement van de minister-president is er een huiszoeking. De Guardia Civil doorzoekt ook de zetel van de organisatie Òmnium Cultural, die promotie voert voor de Catalaanse taal en cultuur, en de woning van Antoni Molons, ex-secretaris voor de ‘Verspreiding en Aandacht voor de burgers’.

De rechter gelastte de arrestatie van deze laatste tijdens de huiszoekingen, meldde de krant El Economista.

Na een verklaring te hebben afgelegd, zal Molons mogen beschikken. Hij is voorheen al ondervraagd over zijn rol in het promoten van het referendum, terwijl het Grondwettelijk Hof de volksraadpleging had opgeschort.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig