Rusland gaat ‘snel’ Britse diplomaten uitzetten
Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov Foto: AFP

Het Kremlin haalt uit naar het ‘absoluut onverantwoord standpunt’ van Londen over de vergiftiging van de vroegere Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Na de sancties van de Britten gaat Rusland zelf ‘zo snel mogelijk’ tegenmaatregelen nemen, die ‘zoveel mogelijk’ de Russische belangen dienen.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov stelt dat zijn land ‘perplex’ is door het Britse standpunt en dit ‘niet begrijpt’. De beschuldigingen zijn ‘ongegrond’. ‘Het standpunt van de Britten lijkt ons absoluut onverantwoord in het licht van diplomatieke relaties’

Hij voegt eraan toe dat er ‘aanwijzingen van provocatie’ zijn in de vergiftigingszaak. Het betichten van Moskou begon immers al nog voor bekend werd welk zenuwgif was gebruikt.

President Vladimir Poetin zal persoonlijk een keuze maken uit vergeldingsmaatregelen die het best corresponderen met de Russische belangen, aldus de Kremlinwoordvoerder. Die maatregelen komen er ‘kortelings’.

Diplomaten uitzetten

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei tegenover het persbureau Ria Novosti dat Moskou ‘stellig’ snel Britse diplomaten zal uitwijzen. ‘Beleefd als we zijn, zullen wij eerst onze Britse tegenpartij inlichten’ over de vergeldingsmaatregelen, zei het hoofd van de Russische diplomatie ook.

Frankrijk

De Franse president Emmanuel Macron zei dat zijn land ‘in de komende dagen’ maatregelen zal bekendmaken. Frankrijk veroordeelt ‘op de meest krachtdadige manier’ de vergiftiging ‘waarrond alles doet denken dat de verantwoordelijkheid aan Rusland toe te schrijven valt’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig