‘Het voelt niet goed om dieren te doden voor mode’
Deze winter kon u nog een bontjas kopen van Versace, volgend jaar waarschijnlijk niet meer Foto: catwalkpictures

Donatella Versace zal niet langer echt bont gebruiken in haar collecties. Het Italiaanse modehuis sluit zich aan bij een steeds langer wordende lijst modelabels die bont afzweren.

Bont was lang een vaste waarde in de kledingcollecties van Versace, maar dat tijdperk wil Donatella Versace graag afsluiten. ‘Ik heb het gehad met bont. Ik wil niet langer dieren doden om kleding te maken. Dat voelt niet goed’, zei de ontwerpster in een gesprek met 1843 Magazine, de lifestylebijlage van The Economist.

Erg lang zal Donatella niet hebben gebroed op die beslissing, want Versace verkoopt vandaag wel nog kleding en accessoires met bont op de eigen website: zoals een sierkussen van konijnenbont of een mantel met kraag van nerts.

Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert donderdag wel al verheugd op de aankondiging. 'Bont is niet meer van deze tijd. Het is een product dat teert op de ellende van pelsdieren en kan nooit diervriendelijk zijn. Dat een bekend en populair modemerk als Versace verklaart geen bont meer te gebruiken: dat is alweer een grote stap vooruit', zegt directeur Ann De Greef aan Belga.

Na een jarenlange strijd van de dierenrechtenorganisatie wordt de lijst met modelabels die bont afzweren alsmaar langer.

Onder meer Michael Kors, Jimmy Choo, Gucci, Armani, Ralph Lauren en Hugo Boss sloten zich recent aan de Fur Free Alliance waarvan Stella McCartney, Vivienne Westwood, Tommy Hilfiger en Calvin Klein al langer lid zijn. Die laatste bande al in 1994 bont uit zijn creaties. Net-à-Porter, de bekendste luxewebshop ter wereld, verkoopt al enige tijd geen kleren met bont meer.