Slovaakse premier stapt op na moord op journalist
Robert Fico Foto: AFP

De Slovaakse premier Robert Fico heeft woensdag zijn ontslag aangekondigd.

Gisteren stapte de Slovaakse minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Robert ­Kalinak al op. Een partij van de regeringscoalitie, de voltallige oppositie en duizenden betogers hadden zijn ontslag geëist na de moord op journalist Jan Kuciak en diens vriendin.

Er werd gedacht dat door zijn ontslag de regering van Robert Fico de crisis misschien kon overleven. Vandaag, een dag later, neemt de premier toch de beslissing om zijn ontslag in te dienen.

Eerder stapte ook de Slovaakse minister van Cultuur al op. ‘Ik kan het niet hebben dat er tijdens mijn ministerschap een journalist vermoord wordt’, aldus Marek Madaric begin maart.

Moord

De 27-jarige Jan Kuciak werd samen met zijn vriendin Martina Kusnirova dood teruggevonden in hun nieuwe woning. Ze waren beiden afgemaakt met een schot in het hoofd: het werk van professionelen.

De zaak is politiek explosief. Kuciak deed onderzoek naar de Calabrese maffia ‘ndrangheta en kwam terecht in het kantoor van premier Robert Fico. De journalist had ontdekt dat de Vadala-clan – prominente leden van de ‘ndrangheta – actief was in Oost-Slovakije. De clan probeerde via frauduleuze projecten geld te halen uit de Europese cohesiefondsen die dienen om de kloof met het rijkere West-Europa te dichten. De Vadala’s werkten samen met een fotomodel dat zonder enige politieke ervaring was terechtgekomen op het kabinet van Fico.

Onmiddellijk na de moord voerde de premier al een weinig gesmaakte show op. Hij loofde een beloning van 1 miljoen euro uit voor wie de gouden tip kon geven die leidde naar de dader(s). Dat hij daarvoor poseerde naast een tafel waarop dat uitgestald lag, werd vooral gezien als een vorm van ‘politieke marketing’.

Fico liep in het verleden niet hoog op met kritische journalisten. Vorig jaar noemde hij hen ‘vuile anti-­Slovaakse hoeren’. Net als zijn Hongaarse en Poolse collega’s verstevigde hij zijn greep op de openbare omroep. Het enige onderzoeksprogramma werd afgevoerd.

Slovaakse premier stapt op na moord op journalist
Protest tegen premier Fico en zijn regering Foto: AP

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig