Rusland reageert op Britse sancties: ‘Op ongeziene provocatie volgen tegenmaatregelen’
Sergej Lavrov Foto: AFP

Moskou noemt de Britse sancties die premier Theresa May vanmiddag heeft aangekondigd tegen Rusland een ‘ongeziene provocatie, die de dialoog tussen beide landen ondermijnt’. ‘We wilden samenwerken, maar de Britten kozen voor confrontatie’, klinkt het.

De Britse premier Theresa May kondigde vanmiddag in het parlement maatregelen aan tegen Rusland na de vergiftiging van de ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter. Zo zal het Verenigd Koninkrijk 23 Russische diplomaten het land uitzetten. Een uitnodiging aan de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, werd ingetrokken. Britse ministers en de koninklijke familie zullen het WK in Rusland niet bijwonen.

Moskou reageert daar nu op door te stellen dat de sancties zijn ingesteld onder ‘valse voorwendselen’. ‘De stelling dat Rusland betrokken was bij de vergiftiging van Skripal en zijn dochter is een ongeziene en flagrante provocatie die de normale dialoog tussen onze beide landen totaal ondermijnt’, meldt het Russische minister van Buitenlandse Zaken woensdagavond in een persbericht.

Anti-Russische campagne

‘Het is de Britse regering onwaardig om onze bilaterale relatie te ondermijnen door allerlei vijandige maatregelen te treffen, waaronder de uitzetting van 23 Russische diplomaten’, vervolgt het persbericht.

‘De Britten kiezen voor de confrontatie met Rusland, in plaats van te kiezen voor samenwerking. Door unilaterale sancties te treffen, doet de Britse regering niets anders dan opnieuw een anti-Russische campagne te starten.’

‘Het is onnodig te zeggen dat wij binnenkort tegenmaatregelen zullen treffen’, besluit de persmededeling.