Tientallen honden gered uit kwekerij in Beselare
De waakhonden van de gesloten hondenkwekerij Foto: Thijs Pattyn

In Beselare, een deelgemeente van het West-Vlaamse Zonnebeke, zijn woensdagmiddag 77 honden en tien katten weggehaald van een kwekerij. Verschillende dieren zijn er heel erg aan toe.

De inbeslagname volgt na verschillende klachten van buren. Zij hadden geklaagd over dieren die ze konden horen ‘kermen van de pijn’. Daarop kwam de inspectie Dierenwelzijn van Gent in actie, die verschillende inbreuken op de wet op het dierenwelzijn vaststelde. Daarop werd besloten dat de dieren meteen moesten worden weggehaald.

Verschillende honden en katten bleken het niet meer gewoon te zijn uit hun kennel te komen, sommigen kunnen zelfs niet meer lopen. De verwondingen van enkele honden zijn zo erg dat er vermoedens zijn dat zij werden ingezet bij illegale hondengevechten in Frankrijk.

Er liep al een tijdje een dossier tegen de hondenkweker. Buren hadden eerder al alarm geslagen, nadat zij honden hadden gezien die mank liepen.

Pakkans verhoogd

Volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) past de controle perfect in de opgevoerde strijd tegen dierenmishandeling. 'Het aantal inbeslagnames is de laatste tijd flink de hoogte in gegaan. Vorig jaar werden er elke maand gemiddeld 250 dieren in bescherming genomen', aldus Weyts.

Weyts: 'De pakkans voor dierenbeulen is flink verhoogd en zal nog verder verhoogd worden. We treden kordaat op waar het nodig is. De schrijnende situaties die we soms aantreffen, hebben geen plaats in een beschaafd Vlaanderen.'
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig