Inktaap naar Nederlandse schrijver Martin Michael Driessen voor ‘Rivieren’
Martin Michael Driessen Foto: Fred Debrock

De 63-jarige Nederlandse schrijver Martin Michael Driessen heeft de Inktaap 2018 gewonnen. Hij kreeg de literaire prijs dinsdag uitgereikt in Rotterdam voor zijn verhalenbundel ‘Rivieren’.

De Inktaap is de jongerenprijs van de Nederlandstalige literatuur, mede uitgereikt door de Nederlandse Taalunie. Scholieren uit Nederland lezen de winnende titels van de ECI Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Fintro Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun eigen winnaar. Negenhonderd scholieren brachten deze keer hun stem uit.

‘Rivieren’ bevat drie novellen waarin rivieren een voorname rol spelen in de levens van de karakters. Aan bod komen houtvlotters op de Main en de Rijn, een burenruzie rond een Bretonse beek en een alcoholistische acteur op de Aisne in de Ardennen. Het boek won in 2016 al de ECI Literatuurprijs.

De literaire jongerenprijs wordt sinds 2002 uitgereikt. Eerder kregen Harry Mulisch, A.F.Th. van der Heijden, Tommy Wieringa, Ilja Leonard Pfeijffer en Connie Palmen de Inktaap. Vlaamse winnaars zijn onder anderen Stefan Hertmans, Dmitri Verhulst en Tom Lanoye.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in