Naast het Verenigd Koninkrijk denken ook de Verenigde Staten dat Rusland verantwoordelijk is voor de vergiftiging van de ex-spion Sergej Skripal. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley woensdag gezegd tijdens een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

'Ook wij denken dat Rusland verantwoordelijk is', zei Haley tijdens de door Londen aangevraagde spoedzitting van de Veiligheidsraad, eraan toevoegend dat de zaak rond Skripal geen geïsoleerd incident is. 'De VS zijn absoluut solidair met het Verenigd Koninkrijk', vervolgde de Amerikaanse diplomate.

De Britse premier Theresa May heeft eerder vandaag extra sancties aangekondigd tegen Rusland, nadat Moskou niet was ingegaan op een ultimatum om volledige openheid te verschaffen over hun speciale novitsjok-gifprogramma. Daarmee werd Sergej Skripal vergiftigd.

Tragisch

‘We hebben geen onenigheid met het Russische volk’, zei May in het parlement toen ze de sancties aankondigde. ‘Het is tragisch dat president Poetin ervoor gekozen heeft zo te handelen. We zullen geen bedreigingen tegenover Britten en anderen op Britse bodem aanvaarden van de Russische overheid, noch zullen we zo’n flagrante schending van de internationale verplichtingen van Rusland tolereren.’

Het Verenigd Koninkrijk zal 23 diplomaten het land uitwijzen. Ze zijn geïdentificeerd als onofficiële medewerkers van de inlichtingendiensten, zegt May. Russen die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, zullen ook extra controles moeten ondergaan.

De Britse regering werkt ook een aantal wetgevende initiatieven uit, onder meer om het Verenigd Koninkrijk te beschermen tegen vijandige staatsactiviteiten. Nieuwe antispionagewetgeving wordt ook overwogen. Met wetgeving vergelijkbaar met de Amerikaanse Magnitsky Act moeten Russen met een onduidelijk verleden veel moeilijker toegang krijgen tot het Britse grondgebied.

Diplomatiek

De gifzaak heeft ook diplomatieke gevolgen. Het Verenigd Koninkrijk trekt de uitnodiging voor de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov in. En Britse ministers en hoogwaardigheidsbekleders zullen het WK in Rusland niet bijwonen. Er komen ook maatregelen die niet bekendgemaakt worden, zei May. Ze dreigde ook met extra maatregelen als Rusland blijft provoceren.

Voor de Britse premier is het duidelijk. Rusland is verantwoordelijk voor de moordpoging. Na de Navo zal May woensdag ook de VN-Veiligheidsraad inlichten over de zaak.

Hoogspanning

De vergiftiging van Sripal leidt tot hoogspanning tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland. Rusland dreigde eerder op de avond al met tegenmaatregelen. Moskou noemt de Britse sancties een  ‘ongeziene provocatie, die de dialoog tussen beide landen ondermijnt’.

'De stelling dat Rusland betrokken was bij de vergiftiging van Skripal en zijn dochter is een ongeziene en flagrante provocatie die de normale dialoog tussen onze beide landen totaal ondermijnt’, meldde het Russische minister van Buitenlandse Zaken woensdagavond in een persbericht.