Honderd Vlaamse ondernemers moeten helikopterles terugbetalen
Foto: Photo News

Zowat honderd Vlaamse ondernemers moeten duizenden euro’s aan subsidies terugstorten die ze onterecht aangevraagd en verkregen hadden om helikopterlessen te volgen. Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) vordert in totaal 332.718 euro terug.

‘Bent u de files beu? Volg een helikopteropleiding en vlieg boven de files naar uw bedrijf.’ Verschillende helikopterscholen maakten vorig jaar met die boodschap reclame bij ondernemers. Ze organiseerden infodagen, om mensen aan te sporen om het woon-werkverkeer per helikopter af te leggen: ‘Wie in de file staat, verliest tijd en geld.’

Omdat helikoptervluchten best prijzig zijn, boden de scholen zelf een oplossing. De ondernemers konden met hun hulp tot 15.000 euro subsidies aanvragen bij de KMO-portefeuille.

Dat Vlaamse instituut levert subsidies aan bedrijven om opleidingen te organiseren voor hun personeel. ‘De opleiding moet een meerwaarde zijn voor het bedrijf’, verduidelijkt het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. ‘De zaakvoerder snel in zijn firma krijgen, is dat niet.’

Vlaams minister van Economie en Werk Philippe Muyters (N-VA) beval vervolgens een audit. ‘In totaal werden 144 dossiers ingediend. Bij 101 werd vastgesteld dat de opleiding niet gericht was op de kernprocessen van de onderneming’, stelt zijn kabinet. De subsidies worden terug­geëist.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig