Vlaamse stroomfactuur helft duurder dan Brusselse
Foto: BELGAIMAGE
De stroomfactuur in Vlaanderen is vorig jaar veel meer gestegen dan elders in het land. Ze lag tot de helft hoger dan in Brussel. Grote boosdoener is de Turteltaks.

De energieprijzen zijn in ons land vorig jaar meer gestegen dan in de buurlanden. Plus 9,9 procent in België tegenover gemiddeld 4,1 procent bij onze buren. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Prijzenobservatorium dat De Standaard kon inkijken. Duurdere diesel, stookolie voor verwarming en vooral elektriciteit maakten het verschil.

In België steeg de elektriciteitsprijs in 2017 net geen 8 procent tegenover 1,2 procent in de buurlanden. De enige troost is dat de prijsstijging van vorig jaar lager lag dan in voorgaande jaren. In 2016 was er een toename met 28 procent, in 2015 steeg de elektriciteitsprijs met bijna 12 procent.

Een andere vaststelling van het Prijzenobservatorium: de prijsstijging blijkt vooral in de hand gewerkt door Vlaanderen. De vergelijking van wat een gezin met een gemiddeld verbruik betaalt voor zijn elektriciteit spreekt boekdelen. De rekening in Vlaanderen lag vorig jaar zelfs de helft hoger dan in Brussel.

De gemiddelde factuur steeg in Vlaanderen van 1022 euro in 2016 naar 1139 euro vorig jaar. Een toename met ruim 11 procent. Een Waals gezin betaalde vorig jaar 928 euro, 4,7 procent meer dan in 2016. In Brussel werd 752 euro aangerekend, een kleine 3 procent meer dan het jaar voordien.

Distributiekosten

Dat komt niet omdat de leveranciersprijzen zoveel uiteenliepen. Die lagen dicht bijeen, blijkt uit de vergelijking van het Prijzenobservatorium. De veel hogere elektriciteitsfactuur voor Vlaamse gezinnen heeft alles te maken met de hogere distributienetkosten. En dat is voor een groot deel te wijten aan de kosten van de zonne-energiesubsidies die via de netkosten doorgerekend worden.

In Vlaanderen werd de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in zonne-energie. Goed voor een totale capaciteit van 2792 megawatt eind 2017. Tegenover 916 megawatt in Wallonië en 62 megawatt in Brussel. Aan dit goede zonne-energierapport van Vlaanderen hangt een prijskaartje. De subsidiekosten liggen hoger dan in Wallonië. Brussel is een buitenbeentje omdat daar nooit sprake is geweest van subsidieregels voor zonne-energie, meldt Philippe Massart van de Brusselse distributienetbeheerder Sibelga.

Turteltaks

Vorig jaar kwam bovenop de verrekening via de distributienetkosten nog een overheidsheffing: de Turteltaks. Dat geld moest vooral dienen om een openstaande rekening van zonne-energiesubsidies weg te werken.

De schrapping van de Turteltaks sinds begin dit jaar zorgt ervoor dat de kloof tussen de factuur in Vlaanderen, Wallonië en Brussel inmiddels weer kleiner geworden is. Dat geeft de jongste boordtabel over de evolutie van de stroomprijs van de Creg, de Belgische energieregulator, aan.

De gemiddelde jaarfactuur voor een Vlaams gezin bedraagt 1.035 euro tegenover 925 euro in Wallonië en 804 euro in Brussel.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig