Terugbetaling borstkankeronderzoek voorlopig niet verlaagd
Foto: fvv

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zet een maatregel die de terugbetaling van mammografieën voor preventief borstkankeronderzoek zou terugschroeven, ‘on hold’. Normaal moest die op 1 april ingaan.

De Block doet dat na aanhoudende kritiek van onder meer MR, waardoor vrouwen volgens haar ‘compleet verkeerd geïnformeerd werden en een sereen debat onmogelijk is geworden’.

Het Koninklijk Besluit werd eind vorige maand gepubliceerd en zou op 1 april ingaan. Voor vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker veranderde er niets, maar voor andere vrouwen zou de terugbetaling van mammografieën voor vroegtijdige opsporing van borstkanker wel beperkt of zelfs geschrapt worden.

Vrouwen jonger dan 45 en ouder dan 74 jaar zonder risicoprofiel krijgen het preventief onderzoek niet langer terugbetaald, tussen 45 en 50 jaar zou de terugbetaling beperkt worden tot één onderzoek per jaar, tussen 50 en 74 tot één screening om de twee jaar.

Volgens MR-voorzitter Olivier Chastel is de tekst ‘zonder overleg goedgekeurd binnen de regering’. ‘Zelfs al is ze de vrucht van jarenlang overleg met alle betrokken partijen in de gezondheidszorg, de MR is niet overtuigd van de argumenten.’ Ook oppositiepartijen PS en cdH lieten eerder al weten tegen de hervorming gekant te zijn.

De minister zegt dat er ‘enorm veel paniekzaaierij is’. ‘Omdat een sereen debat in zo’n sfeer onmogelijk is, zetten we de maatregel on hold’, klinkt het.