May beschuldigt Rusland van aanslag op oud-spion
Volgens May zit Rusland achter de aanslag. Foto: AFP

Rusland zit 'hoogstwaarschijnlijk' achter het vergiftigen van een voormalige Russische spion en zijn dochter, vorige week in een Brits restaurant. Dat heeft de De Britse premier Theresa May gezegd in het parlement. Rusland heeft het over 'sprookjes'.

De aanslag is namelijk gebeurd met een soort gif die door het Russische leger is ontwikkeld, gaf ze als bewijsmateriaal. Ze herinnerde er ook aan dat er al eerden mensen zijn vermoord in opdracht van de Russische overheid. May houdt echter nog voorzichtig voorbehoud: de enige andere verklaring is dat Rusland het gif ‘verloren’ zou zijn.

Woensdag wil de Britse overheid zich buigen over een reactie door Rusland op de beschuldigingen. Als er nog geen 'ernstig' antwoord is, dan concludeert May dat er sprake is van een rechtstreekse aanval van de Russen op Groot-Brittannië. In dat geval komen er ook maatregelen. 

'Provocaties'

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt in een eerste reactie van een 'circusnummer' in het Britse parlement en noemt de uitspraken van May 'sprookjes'. 'De conclusie is duidelijk - het is ronduit een nieuwe politieke campagne, gebaseerd op provocaties', werd de woordvoerster van Buitenlandse Zaken Maria Sacharova door het persagentschap TASS geciteerd.

Britse media spreken alvast van 'een forse diplomatieke rel'. Analisten houden er rekening mee dat het moeilijk werken wordt voor Britse diplomaten en journalisten die in Rusland aan het werk zijn. 

Zenuwgas

De aanslag met zenuwgas op Sergej Skripal op zondag 4 maart vond plaats in Salisbury, op een vijftiental kilometer van Porton Down. Daar worden in opdracht van de Britse regering onder andere sarin en VX geproduceerd voor onderzoeksdoeleinden. In Porton Down bevindt zich de grootste voorraad zenuwgassen van West-Europa. Na de aanslag dienden in totaal 21 mensen verzorgd te worden.

‘Eerst zaak oplossen’

De Russische president Vladimir Poetin ligt er niet wakker van. Voor de toespraak van May waarschuwde hij de Britten om de juiste volgorde te respecteren: eerst de zaak oplossen, dan pas (eventueel) Rusland beschuldigen. Poetin reageerde daarmee op een vrij directe vraag van een BBC-journalist, die vroeg 'of Rusland verantwoordelijk is voor de vergiftiging'.

Eerder maandag had Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov eenzelfde laconieke benadering van de speculaties over Russische overheidsschuld bij de zaak-Skripal. ‘De man werkte voor de Britse geheime dienst. Het voorval deed zich voor op Britse bodem. Is dit dan een zaak die Rusland betreft?’

‘Gevaarlijk spelletje’

Minder laconiek rageerde de Russische ambassade in Londen. De Britse regering speelt ‘een gevaarlijk spelletje’ met de publieke opinie en slaagt er niet in, de anti-Rusische campagne van de media te overstijgen, luidde het in een communiqué. Zulk beleid ‘zet niet alleen het onderzoek op het verkeerde spoor, maar (...) houdt het risico in zich van ernstige gevolgen voor een lange tijd’ van de Brits-Russische relaties.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson trad May maandagavond bij door te zeggen dat het gebruikte gif duidelijk uit Rusland komt. Hij noemde de vergiftiging van Skripal een 'ongehoorde daad' die een reactie van de VS als gevolg zal hebben. Tillerson zei dat het nog niet duidelijk is of de Russische overheid van de aanval op de hoogte was, maar liet verstaan dat er weinig andere mogelijke verklaringen zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in