Nieuwe problemen met Tesla Model 3?
Foto: BELGAIMAGE

Eind februari lag de productie van de langverwachte Tesla Model 3 een kleine week stil.

De tijdelijke productiestop van Tesla dateert van enkele weken geleden, maar het nieuws komt nu pas naar buiten. Blijkbaar lag de productieband in de assemblagefabriek in Californië stil tussen 20 en 24 februari.

Dat lijkt slecht nieuws, want daardoor vertonen de productiecijfers voor februari een nieuwe, onverwachte inzinking. En dat terwijl het bedrijf van Elon Musk al ver achterop ligt met de productie van Model 3, een goedkoper automodel voor een breed publiek dat ‘slechts’ 35.000 dollar kost.

Flessenhalzen wegwerken

De autobouwer heeft nochtans fors geïnvesteerd in allerlei robots, assemblagelijnen en andere zaken die nodig zijn voor de bouw. Maar vooralsnog steekt de productie ervan schril af bij de andere, duurdere modellen.

Bij Tesla ziet men daar geen graten in. In een reactie aan het persagentschap Bloomberg klinkt het dat de productiestop van Model 3 ‘gepland’ was. ‘Deze downtime-periodes worden gebruikt om het automatiseringsproces te versnellen en de flessenhalzen in het productieproces systematisch weg te nemen, zodat meer auto’s kunnen worden geproduceerd. Dit is niet ongewoon en zelfs normaal in dit soort productieprocessen.’ Al weet niemand (behalve Tesla) wat er precies is veranderd tijdens de productiestop. 

Volgens de laatste cijfers komen er iets meer dan 900 nieuwe Model 3-wagens per week uit de fabriek. Topman Musk heeft beloofd dat dit er tegen eind deze maand 2.500 zullen zijn. Tegen eind juni moet dat aantal stijgen tot 5.000 auto’s per week.

Niet voor dit jaar

Dat is nodig om de enorme wachtlijsten weg te werken. Sinds de aankondiging van het model hebben immers bijna een half miljoen mensen de Tesla Model 3 besteld. Meer dan 63.000 daarvan hebben inmiddels afgehaakt. Europese kopers moeten er sowieso van uitgaan dat ze hun bestelde Model 3 dit jaar niet krijgen.