Hoe veilig is uw vlees?
Foto: put
Wie na de Veviba-affaire met vragen zit over vleesconsumptie, vindt hier de antwoorden.

Het slachthuis Veviba in Bastenaken, onderdeel van slachthuisgroep Verbist, verloor vorige week zijn vergunning na fraude met vervaldata. In een reactie haalden onder meer Delhaize en Colruyt alle producten van het omstreden bedrijf uit de rekken. Geen sinecure, want de groep is verantwoordelijk voor 30 procent van de Belgische vleesmarkt.

Na controle kon voedselagentschap FAVV twee specifieke producten identificeren waarbij een potentieel gezondheidsrisico bestaat: rundergehakt en ossenstaart. Maar het agentschap stelt meteen gerust. Alle producten die met Veviba in verband konden worden gebracht, zijn uit voorzorg uit de rekken gehaald. Wie vandaag dus een partij gehakt of een ossenstaart koopt, mag gerust zijn dat daar niets mis mee is.

Maar u kocht uw vlees al eerder?

De website van het FAVV biedt in dat geval redding. Wie het vlees bij Colruyt kocht, moet zich alleen zorgen maken als het ging om een stuk biologisch rundsstaart, gekocht tussen 21 februari en 8 maart bij een Bio-Planet-winkel. Al het ander vlees dat Colruyt uit de rekken haalde, bleek tijdens de controle perfect in orde. Colruyt Group heeft intussen wel beslist om de samenwerking met de groep Verbist op te schorten ‘vanwege ethische redenen'. 

Ook wie rundsstaart kocht bij Delhaize kan terecht op de website van het FAVV. Het merk, de EAN-code, de lotnummers en verdere details staan er opgelijst om te kunnen controleren of uw stuk veilig is. Bij Match moet u opletten als u een ossenstaart kocht met welbepaalde lotnummers in welbepaalde vestigingen.

‘Onze winkels zijn niet betrokken bij het gehakt van Veviba dat problemen opleverde’, zegt Match. Bij Colruyt en Delhaize is dat evenmin het geval. Na onderzoek stelt het FAVV: ‘De tracering [...] is nu volledig afgerond. Het gehakt vlees dat zich momenteel in de handel bevindt is veilig en kan geconsumeerd worden.’ 

Op basis van tracering blijkt het bewuste gehakt in België als filet americain natuur verkocht werd bij slagerij Amar in de overdekte markt ‘FoodMet’ in Anderlecht, en in het verkooppunt van Veviba te Bastenaken zelf. De producten werden uit de handel gehaald en teruggeroepen van bij de consument.

Hebben de winkels nu last van een vleestekort?

U hoeft niet overhaast naar de winkel uit angst voor een eventueel vleestekort. Ook al is 30 procent van de Belgische vleesmarkt niet weinig, de winkels doen er alles aan om het aanbod op peil te houden. Alleen bij Colruyt was er donderdag en vrijdag sprake van een kleiner aanbod (‘onze eerste prioriteit was de voedselveiligheid’, luidt het), maar dat werd intussen opgevangen.

Bij Colruyt werden bestaande leveranciers aangepord om een tandje bij te steken. ‘De klant heeft niks gemerkt’, klinkt het. Intussen is ook bij Colruyt het weggevallen aanbod vervangen door aanbod van nieuwe leveranciers. Bij Match was niemand bereikbaar voor commentaar.

Moet u nu meer betalen voor uw vlees?

Bij Colruyt en Delhaize klinkt het unisono ‘neen’ als antwoord. 

Krijgen de winkels hun vlees nog wel kwijt?

Bij Delhaize heeft men naar verluidt geen last van een dalende verkoop. Wel zijn er sinds de Veviba-affaire meer klanten met vragen. Maar voor elke vraag is er een antwoord, ‘en dat wordt positief onthaald’, klinkt het. Bij Colruyt is het naar verluidt nog te vroeg om over verkoopscijfers te praten.