Koning Filip en koningin Mathilde geland in Canada voor staatsbezoek
Foto: BELGA

Koning Filip en koningin Mathilde zijn zondag na een vlucht van bijna acht uur geland op Canadese bodem. De eerste halte van hun staatsbezoek is de hoofdstad Ottawa.

Het regeringstoestel vloog de voltallige delegatie van een 200-tal leden de Atlantische Oceaan over. Buiten het koningspaar waren ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, de ministers-presidenten Geert Bourgeois, Willy Borsus, Rudi Vervoort, Rudy Demotte en Oliver Paasch, en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem aan boord.

Een van de grote thema’s van het staatsbezoek is de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Honderd jaar na de Grote Oorlog zal koning Filip een herdenkingsactiviteit bijwonen in het Canadian War Museum. Het staatshoofd krijgt er het kanon te zien dat volgens de overlevering het laatste schot loste van de Eerste Wereldoorlog. Canadese soldaten schonken het aan de stad Bergen na de wapenstilstand in 1918. Een kwart van de 61.000 gesneuvelde Canadezen in de Grote Oorlog liet het leven op Belgische bodem.

Andere thema’s zijn culturele en academische uitwisseling en de economische betrekkingen - de delegatie telt een 100-tal zakenlui. Zowat 1.800 Belgische bedrijven doen zaken met de uitgestrekte noorderbuur van de VS. Tijdens het staatsbezoek en bij de handelsdelegatie staan onder meer bier, chocolade en diamant in de kijker. Binnen de EU is België de derde klant en zesde leverancier van goederen aan Canada, voornamelijk chemicaliën.

Het Belgische koningspaar zal maandag officieel ontvangen worden door Julie Payette. De voormalige astronaute is als gouverneur-generaal van Canada de vertegenwoordiger van de Britse Queen, die ook het staatshoofd van Canada is. Een ontmoeting met premier Justin Trudeau staat niet op de agenda. Bij het vorige Belgische staatsbezoek aan het land, ontmoette koning Boudewijn in 1977 nog premier Pierre Trudeau, de vader van de huidige premier.

Na de passage in Ottawa volgen Toronto en Montréal. Het hele gezelschap wordt zaterdagavond 17 maart terug op het tarmac in Melsbroek verwacht.