Topradio keert terug als netwerkradio
Foto: fvv

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) erkent Topradio als netwerkradio. De beslissing volgt op het schorsingsarrest van de Raad van State eind februari dat Hit! uit de ether haalde. Hit FM had namelijk gelogen over de samenwerking met het weekblad Flair.

Minister Gatz wacht de definitieve uitspraak van de Raad van State niet af en schuift de erkenning door naar Topradio.

In de volledige hervorming van het Vlaamse radiolandschap erkende minister van Media Sven Gatz vorig jaar vier nieuwe commerciële radio’s of netwerkradio’s, radio’s met een semi-landelijke dekking. Eén van de vier gelukkigen was Hit FM dat zich profileerde als vrouwenradio. De zender zou daarbij samenwerken met het magazine Flair.

Topradio greep toen naast de begeerde erkenning, maar liet het daar niet bij en stapte naar de Raad van State. Volgens Topradio steunde de toekenning van Hit! op foute informatie en was er helemaal geen structurele samenwerking met Flair. De Raad van State volgde die redenering en schorste de erkenning. Daarop werd Hit! uit de ether gehaald.

‘Volgens het beginsel ‘fraus omnia corrumpit’ (bedrog doorbreekt alles) kan het dossier niet langer redelijkerwijze beoordeeld worden’, zegt Gatz. ‘Het wordt bijgevolg geweerd uit de beoordeling van de kandidaten voor pakket 3. De facto komt de erkenning dan toe aan de tweede gerangschikte kandidaat, NV Topradio.’

Uitzenden in april

‘We zijn heel blij dat we onverhoopt snel goed nieuws hebben gekregen’, reageert Bruno Heyndrickx, directeur van Topradio, vrijdagmiddag. ‘We wachten nu op de officiële bekendmaking en dan kunnen we zo snel mogelijk de uitzendvergunningen aanvragen bij de VRM.’ Dat duurt volgens Heyndrickx mogelijk een paar weken.

‘Veel apparatuur staat intussen al klaar. Van zo gauw we de uitzendvergunningen binnen hebben, hebben we nog enkele dagen tijd nodig, onder meer voor de installaties van antennes. We hopen in de loop van de maand april te kunnen beginnen met uitzenden.’

‘Tekenend voor gebrek aan transparantie’

Dat Topradio nu alsnog een erkenning krijgt, is volgens SP.A-mediaspecialiste Katia Segers ‘fantastisch nieuws voor de vele fans van Topradio, die de afgelopen maanden als een hechte community op de bres gesprongen zijn voor hun radio’. Maar het is volgens haar ook wel ‘tekenend voor het gebrek aan transparantie in deze hele erkenningsronde’.

Segers: ‘Het is de zoveelste episode in wat al een heel frustrerende saga geweest is voor alle betrokken (kandidaat-)radio’s. Ik verwacht dan ook dat andere indieners zich met deze verrassende beslissing van vandaag benadeeld zullen voelen en volgen er mogelijk nieuwe bezwaren.’