ING laat Nederlands parlement wachten op uitleg over loonsverhoging
Foto: BELGA

President-commissaris Jeroen van der Veer van ING kan eind deze maand uitleg geven aan de Tweede Kamer over de loonsverhoging van topman Ralph Hamers. Gisteren raakte bekend dat Hamers zijn loon ziet stijgen van 2 tot ruim 3 miljoen euro.

Kamerleden hadden gehoopt daarover volgende week al met Van der Veer te kunnen spreken, maar de bankvoorzitter is dan ‘niet beschikbaar’. Op 28 maart lukt het wel om de volksvertegenwoordigers te woord te staan.

De aandeelhouders kunnen zich op een vergadering van 23 april uitspreken over de loonsverhoging. Vrijwel de hele Tweede Kamer schaarde zich donderdag achter de oproep van Bart Snels (GroenLinks) om zich uit te spreken tegen de salarisverhoging. Snels drong vrijdag aan de hoorzitting ‘op korte termijn’ te laten plaatsvinden.

Ook Premier Mark Rutte veroordeelde de forse loonsverhoging. ‘Banken zijn geen gewone bedrijven. Het zijn in feite ‘een soort semi-overheidsinstellingen’ en hebben daarom niet dezelfde vrijheid als andere bedrijven om de beloning van hun topfiguren vast te stellen’.

Rutte wees erop dat banken, zodra ze in gevaar komen, steeds de overheid om steun vragen. Dat heeft ING bijna tien jaar geleden ook gedaan. De overheid is in zo’n situatie vaak verplicht financieel bij te springen om te voorkomen dat de banken omvallen, zeker als het grote systeembanken betreft.

ING voerde vorig jaar nog een herstructurering door in ons land.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig