Catalaanse regering houdt vast aan Puigdemont
Puigdemont zou vanuit Brussel werken aan de oprichting van een Catalaanse republiek. Foto: EPA-EFE

De belangrijkste onafhankelijkheidsgezinde partijen in Catalonië willen een nieuw referendum organiseren over een toekomstige grondwet voor de ‘Catalaanse Republiek’. Een tweede voorstel is het oprichten in België van een parallelle regering door de afgezette en naar België gevluchte Catalaanse president Carles Puigdemont.

Dat blijkt uit een ontwerpakkoord tussen de partijen dat AFP donderdag kon doornemen. Het akkoord is het resultaat van wekenlang overleg tussen de twee grootste partijen, Junts per Catalunya (JuntsxCat) en Esquerra Republicana de Catalunya - Catalunya Si (Republikeins Links van Catalonië, ERC-CatSI).

De overeenkomst moet nog geratificeerd worden door het linkse Candidatura d’Unitat Popular - Crida Constituent (CUP-CC).

In het voorgenomen referendum zullen de Catalanen zich mogen uitspreken over elke paragraaf van de tekst die als grondwet aan de bevolking wordt voorgelegd. Bij het controversiële referendum van vorig najaar moesten de kiezers alleen antwoorden op de vraag of ze voor of tegen onafhankelijkheid waren.

België

In België willen de separatisten een ‘Vrije ruimte in ballingschap’ oprichten, voorgezeten door Puigdemont. Die entiteit moet ‘het internationaliseren van de Catalaanse onafhankelijkheidszaak’ behartigen en ‘vooruitgang boeken op de weg naar de oprichting van de Catalaanse Republiek’. Dat moet dan vanuit België gebeuren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig