Londens museum toont lippenstift en jurken Frida Kahlo
Een zelfportret van Frida Kahlo Foto: afp

Het Londense Victoria & Albert Museum opent in juni een tentoonstelling rond de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Daar zullen voor het eerst ook meer dan 200 van haar persoonlijke bezittingen te zien zijn.

Het is de eerste keer dat de kleding, juwelen, make-up en zelfs een prothesebeen van de Mexicaanse kunstenares Kahlo (1907-1954) buiten Mexico te zien zullen zijn, aldus het V&A over de tentoonstelling Frida Kahlo: making herself up. Curator Claire Wilcox noemt het ‘een enorm privilege’ dat ze deze voorwerpen kan tonen aan het publiek.

De objecten komen uit Casa Azul, de volledig in blauw geschilderde woning in Mexico-City die Kahlo deelde met haar echtgenoot Diego Rivera en na haar dood werd omgebouwd tot een museum. De tentoonstelling in het V&A wil dieper ingaan op hoe Kahlo deze objecten gebruikte om haar identiteit te construeren. Naast haar schilderijen en foto’s zullen bijvoorbeeld ook 22 jurken te zien zijn, die we al kennen via de vele zelfportretten van de kunstenares.

Kahlo heeft een tijdloze aantrekkingskracht, vertelt Wilcox aan The Guardian. ‘Het is interessant om te zien hoe elke nieuwe generatie haar ontdekt. Mijn 14-jarige nichtje is enorm enthousiast over deze tentoonstelling.’ Speelgoedfabrikant Mattel lanceerde speciaal voor vrouwendag nog een pop naar haar evenbeeld.

De laatste expositie rond Frida Kahlo op Belgische bodem was een groot succes. Bozar toonde in 2010 26 van haar schilderijen, en moest het museum zelf verscheidene dagen tot middernacht openhouden om de toevloed aan bezoekers de baas te kunnen. De recordopkomst van 118.000 bezoekers werd pas in 2014 verbroken met de tentoonstelling rond Michaël Borremans.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in