Oppositie misnoegd: CD&V laat toch verkiezingsborden toe
SP.A is ontgoocheld dat CD&V niet meegaat in een verbod en zal dus net als in 2012 de straten afschuimen om affiches te plakken. Foto: kvo

Voor het eerst in jaren zullen al voor Waregem Koerse verkiezingsborden te zien zijn in het straatbeeld van de paardengemeente. Oppositiepartij SP.A lapt de oude overeenkomst aan haar laars omdat CD&V nu toch verkiezingsborden toelaat op privéterrein.

De Waregemse partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen zaten dichtbij een akkoord om tijdens de campagne geen verkiezingsborden toe te laten op privéterreinen. Dinsdagavond maakte CD&V in de gemeenteraad bekend af te haken en toch borden te gebruiken. “Er is geen wettelijke basis om zo'n verbod op te leggen”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). “Daarom mag iedere kandidaat op zijn manier promotie maken. Ook met borden, al zullen we vragen om het aantal in te perken.”

‘Plakkategem’

Een verbod komt er dus niet en dat is een ontgoocheling voor oppositiepartijen Open VLD, N-VA, Groen en SP.A, die alle hevig voorstander waren op een plaatselijk verbod. “Op een bijeenkomst van de fracties in november waren we overeengekomen dat we meer gemeentelijke borden zouden plaatsen, om zo het verdwijnen van de borden op privédomein te compenseren”, zegt Xavier Wyckhuyse (Open VLD), die het voorstel in oktober al opperde. Hij riep op om Waregem voor een keer niet om te bouwen tot Plakkategem en burgemeester Vanryckeghem reageerde meteen positief. Als argument om het toch niet te doen, kijkt die laatste nu vooral over de gemeentegrenzen heen. “De burgemeesters van onder meer Harelbeke, Deerlijk, Zwevegem, Ledegem, Wielsbeke en Kuurne laten weten dat er bij hen geen verbod komt”, zegt Vanryckeghem.

Vooral SP.A reageert bijzonder gepikeerd op de beslissing van CD&V. “We konden een voortrekker zijn”, zegt gemeenteraadslid Tom Demunter. “Wij moeten toch niet kijken naar wat de andere gemeenten doen? Dat is zo flauw.”

Gemeenteraadslid Mario Verhellen (SP.A) vindt het dan weer vreemd dat het de meerderheidspartij is die per se borden wil plaatsen. “Iedereen kent nu toch al ‘de smoel van Vanryckeghem’?”, klonk het gefrustreerd. “Ik vind het zeer triestig dat onze straten weer vol zullen staan met zulke borden. Als zij hun goesting doen, doen wij dat trouwens ook. Wij starten onze campagne al voor en tijdens Waregem Koerse in augustus. De meerderheid kan ons nu niet meer vragen om ons aan dat compromis te houden terwijl ze zelf niet open staat voor een nieuw akkoord.”