Solvay is het innovatiefst
Een vlag met het logo van Solvay. Foto: REUTERS

Solvay is het meest innovatieve bedrijf van het land, afgaande op het aantal octrooi-aanvragen.

Chemiegroep Solvay diende vorig jaar 355 aanvragen in bij het Europees Octrooibureau (EOB), 32 procent meer dan het jaar voordien. Dat was het hoogste aantal van alle Belgische aanvragers. Op enige afstand volgden het onderzoekscentrum voor micro-elektronica Imec, materialengroep Umicore en computerchipmaker Melexis.

Het aantal Belgische aanvragen voor octrooien ging vorig jaar licht achteruit. Het zakte met 1,9 procent naar 2.155. Dat is wel het op één na hoogste aantal in de voorbij tien jaar. Er werden 9,1 procent meer octrooien toegekend. Het ging om 1.215 publicaties. Iets minder dan twee derde van de aanvragen kwam uit Vlaanderen. Wallonië was goed voor één op de vijf aanvragen, de rest kwam uit Brussel.

China in top vijf

Het totale aantal octrooi-aanvragen bij het EOB steeg vorig jaar met 3,9 procent. Dat was een nieuw record. Vooral uit China steeg het aantal aanvragen sterk: met 16,6 procent. Het land staat voor het eerst in de top vijf. De meeste aanvragen kwamen uit de VS, gevolgd door Duitsland, Japan en Frankrijk.

Het individuele bedrijf dat de meeste aanvragen deed, was Huawei uit China. Het diende 2.398 aanvragen in. Siemens klom van de zesde naar de tweede plaats. Daarna volgden de Koreaanse bedrijven LG en Samsung. De vijfde plaats was voor Qualcomm, een Amerikaanse fabrikant van computerchips.

Omgerekend naar het aantal aanvragen per hoofd van de bevolking is Zwitserland het meest innovatieve land, gevolgd door Nederland en Denemarken. België staat op de achtste plaats, voor Japan, Israël en Frankrijk.

Het hoofdkwartier van het Europees Octrooibureau is gevestigd in München. Voor de instelling werken 7.000 mensen, en er zijn 38 Europese landen bij aangesloten. Bedrijven kunnen hun uitvindingen in al deze landen laten patenteren, of in een deel ervan.