Van Overtveldt boos op Europa
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Foto: BELGA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is ‘verontwaardigd’ over de tik op de vingers, die België van Europa gekregen heeft.

Dat Europees commissaris Pierre Moscovici ons land indeelt bij een groep van zeven landen die agressieve fiscale planning toelaten, zint Van Overtveldt niet. België wordt in één adem wordt genoemd met Europese belastingparadijzen als Cyprus, Nederland, Luxemburg, Malta en Ierland, en dat is volgens hem niet terecht. Vooral niet omdat de regering juist haar best doet om de fiscale speeltjes waarover bedrijven kunnen beschikken, terug te schroeven.

Dat geldt specifiek voor twee regelingen waar Moscovici zijn pijlen op richt. Ten eerste de notionele-interestaftrek, die in de recente hervorming van de vennootschapsbelasting gereduceerd is tot een schim van wat hij ooit was. De hervorming verliep bovendien in de lijn van de Europese harmonisatie die de Europese Commissie voorstaat, de zogenaamde Common Consolidated Corporate Tax Base. ‘Merkwaardig’, noemt Van Overtveldt de opmerkingen hierover van Moscovici.

Alleen kleintjes krijgen standje

Ten tweede noemde de commissaris de innovatie-aftrek. Ook die is hervormd en kreeg een goedkeuringsstempel van de Oeso, de instelling die had aangedrongen op de hervorming. Van Overtveldt: ‘De conclusie was duidelijk: niet schadelijk.’

De minister heeft er ook vragen bij dat alleen kleine landen een standje kregen. ‘Er zijn grotere Europese lidstaten die wel schadelijke regimes hebben en in stand houden’, schrijft hij in een mededeling, zonder namen te noemen.

Volgens de ngo Oxfam voldoen Malta, Luxemburg, Ierland en Nederland aan de Europese criteria om op de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen te staan. Cyprus en België dus niet.