‘Belgische banken investeren 16 miljard in kernwapens’
Foto: BELGAIMAGE

Ook Belgische banken blijven volop investeren in de productie en onderhoud van kernwapens. Ze leenden 10 procent meer dan vorig jaar, toont een nieuw rapport.

Als u zich afvroeg wie er geld verdient aan Donald Trumps nucleaire dreigementen, dan vindt u het antwoord in een nieuw internationaal rapport ‘Don’t Bank on the Bomb 2018’.

525 miljard dollar

Als gevolg van de wederzijdse dreigementen en de nieuwe kernwapenwedloop stegen de investeringen in kernwapens vorig jaar met 81 miljard dollar. In totaal werden voor 525 miljard dollar kredieten verstrekt. Het meeste geld ging naar 20 kernwapenbedrijven, melden de Belgische Coalitie tegen Kernwapens en ngo Fairfin.

Dat geld werd geleend bij 329 financiële instellingen uit 24 landen. Daaronder ook heel banken die actief zijn in ons land. Samen waren ze goed voor 16,6 miljard dollar aan verse leningen, een stijging met 10 procent. De Franse bankreus BNP Paribas is de grootste investeerder in de kernwapenindustrie (8,6 miljard dollar). Deutsche Bank pompt - rechtstreeks en onrechtstreeks - 6,62 miljard dollar in kernwapens en het Nederlandse ING stelt 895 miljoen dollar ter beschikking.

Serco en Fluor

De kredietlijnen vanuit banken met een hoofdzetel in België naar de kernwapenindustrie blijven beperkt. Bovenaan staat KBC met een lening van 45 miljoen dollar aan Serco, een bedrijf dat betrokken is bij het onderhoud en productie van Britse kernwapenarsenaal. Een bedrag dat het voorgaande jaar nog ruim dubbel zo hoog lag. Nieuwkomer is Bank Degroof Petercam, dat 16 miljoen dollar investeert in Fluor, dat een kernwapensite beheert in de VS.

Noors staatsfonds en ABP

Sinds de goedkeuring in juli 2017 van een nieuw VN-kernwapenverbodsverdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt, zijn er dertig financiële instellingen gestopt met investeren in kernwapens. Pensioenfondsen lijken daarbij de toon te zetten. Met voorop het Noorse overheidspensioenfonds (het tweede grootste pensioenfonds ter wereld met een totaal vermogen van ruim 1.000 miljard kroon) en het Nederlandse pensioenfonds ABP.

‘Waarop wachten de grote banken nog om te desinvesteren, nu kernwapenproductie illegaal wordt?’, stelt Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen.