Telenet wordt enige eigenaar Vier, Vijf en Zes en Woestijnvis
Foto: BELGA
Telenet neemt De Vijver Media volledig over. Dat werd woensdag voorbeurs bekendgemaakt.

De andere aandeelhouders, Mediahuis en Waterman & Waterman (Wouter Vandenhaute en Erik Watté), verkopen hun belang van respectievelijk 30 en 20 procent in De Vijver. Hiermee wordt Telenet de enige aandeelhouder van de commerciële zenders Vier, Vijf en Zes en van productiehuis Woestijnvis. Financiële details worden niet meegedeeld.

Het was al langer bekend dat Telenet aasde op een groter belang in De Vijver Media. Vorige maand bevestigde Telenet-topman John Porter dat hij 'constructieve gesprekken' voerde met de andere aandeelhouders. 'Door alleen eigenaar te worden van drie zenders en een productiehuis zal Telenet nog meer en sneller kunnen inspelen op vernieuwingen op gebied van kijkervaring of reclame', zegt Telenet.

Door de volledige controle over De Vijver te verwerven, krijgt Telenet deze hele keten in handen. Het bedrijf beklemtoont dat de overname niet zal leiden tot een verandering in de overeenkomsten met andere televisiezenders.

'Bewuste keuze'

'De beslissing 30 procent belang in De Vijver Media te verkopen is een bewuste keuze', zegt Mediahuis. 'Onze groep groeide het afgelopen jaar namelijk bijzonder snel en de komende jaren willen we dan ook ten volle focussen op het verder ontwikkelen van onze Belgisch-Nederlandse organisatie en de verdere digitale transitie en groei van onze merken en diensten.'

Tegelijk met de verkoop van de participatie in De Vijver Media, richten Mediahuis en SBS via een joint venture een gezamenlijke nationale reclameregie op. 'Het aanbod van deze regie zal bestaan uit de online videoproposities van onze nieuwsmerken (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg) en de entertainmentmerken van SBS (Vier, Vijf en Zes)', aldus Mediahuis.

In een eerstvolgende stap zullen zowel de aandelentransactie als de oprichting van de joint venture worden voorgelegd aan de bevoegde mededingingsautoriteiten. Ook klinkt het dat het partnerschap dat Mediahuis en Waterman & Waterman hebben in Flanders Classics, wordt verdergezet.