'België faciliteert belastingontwijking'
Pierre Moscovici Foto: Photo News
De Europese Commissie nagelt vanmiddag zeven lidstaten aan de schandpaal omdat hun fiscale wetgeving belastingontwijking vergemakkelijkt. Ook België is er bij.

De Commissie presenteert vanmiddag een analyse van de sterke en zwakke punten van de economieën van de EU-lidstaten. Commissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici zal daarbij een lijst presenteren van zeven landen die het bedrijven makkelijk maken om aan agressieve ‘tax planning’ te doen. Het gaat om België, Cyprus, Nederland, Luxemburg, Malta, Ierland en Hongarije.

‘We moeten maken dat een rechtvaardige fiscaliteit de regel wordt, zonder uitzonderingen’, citeert Le Monde Pierre Moscovici. ‘De praktijken in die zeven landen beletten een loyale concurrentie binnen de eenheidsmarkt en verhogen de last voor de Europese belastingbetaler.’ Volgens de Commissie gaat er daardoor jaarlijks naar schatting tussen 50 en 70 miljard euro aan belastinginkomsten verloren. In het geval van België viseert de Commissie de regels inzake notionele-interestaftrek.

De publicatie van de lijst maakt deel uit van een strategie van de Commissie om de lidstaten ervan te overtuigen een einde te maken aan die systemen. In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting voerde de Belgische regering al aanpassingen door aan het geviseerde systeem.