Een koppel uit Australië heeft tijdens een strandwandeling een stokoude boodschap in een fles gevonden. De mysterieuze brief bleek geschreven door een Duitser, die hem zo’n 132 jaar geleden in zee had geworpen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Tonya Illman en haar partner Kym Illman wandelden samen op het strand op het Australische Wedge Island, toen ze plots op de glazen fles botsten. Ze namen de bijzondere vondst mee naar huis, om die daar grondig te bekijken.

12 juni 1886

Thuis staken ze het stukje papier in de oven, om even uit te drogen. Pas dan konden ze goed zien dat de boodschap in het Duits geschreven was. ‘Aangezien ik een basiskennis Duits heb, slaagde ik erin de boodschap te ontcijferen’, vertelt Kym Illman. ‘Daarin riep de schrijver de vinder op om antwoord te sturen naar een Duits adres. De vraag was ook om de coördinaten van de vindplaats en de datum door te geven.’

Omdat ze hun ontdekking zo merkwaardig vonden, beslisten ze contact op te nemen met het Western Australian Museum. Ross Anderson, een specialist in maritieme archeologie, kon achterhalen dat de boodschap dateerde van 12 juni 1886. De fles had dus 132 jaar rondgedobberd, en een afstand van 950 kilometer afgelegd.

Schip Paula

Volgens historici werd de fles in 1886 overboord gegooid van het Duitse schip Paula. Dat konden ze afleiden uit de coördinaten aan de zijkant van het briefje.

Tijdens de negentiende eeuw was het gebruikelijk om een boodschap in zee te gooien om zo de stroming in kaart te brengen. Intussen werden er al zo’n 662 gelijkaardige vondsten gedaan. Het oudste bericht dat tot nu toe gevonden werd, is 108 jaar oud volgens het Duitse Naval Observatory. Maar daar brengt deze vondst nu verandering in.