TEDxBrussel verliest licentie na censuur kunstenares
Foto: BELGAIMAGE

Nadat een medewerker performancekunstenares Deborah de Robertis gisteravond op TEDxBrussels van het podium heeft getrokken, trekt de internationale organisatie de licentie van TEDxBrussels in. Het publiek dacht aanvankelijk dat het deel uitmaakte van haar performance, maar dat blijkt niet zo te zijn.

We are immediately revoking the TEDxBrussels license granted to this individual’, staat op de TEDblog te lezen (We trekken de TEDxBrussels licentie onmiddellijk terug).

De Robertis staat bekend om haar provocerende performances waarbij ze in musea schilderijen nabootst. Dat deed ze, bijvoorbeeld, vier jaar geleden met het werk ‘L’Orgine du monde’ van Gustave Courbet. Daarvoor ging ze in een gouden jurk met gespreide benen voor het schilderij in Musée d’Orsay zitten. Toen liet het museum de zaal ontruimen. Ze deed een soortgelijke act voor de Olympia van Manet en voor de Mona Lisa in het Louvre.

Op TEDxBrussels in Bozar toonde De Robertis maandagavond beeldmateriaal van haar performances. Daarbij deed ze een choreografie en uitte ze een feministische aanklacht tegen censuur. Maar ze hield wel haar kleren aan. Volgens Focus Knack werd haar performance desondanks hardhandig stopgezet. Het publiek dacht aanvankelijk dat het om een grap ging, maar de 1.500 aanwezigen kregen snel te horen dat dat niet het geval was. Na afloop van het evenement kwam ook de politie ter plaatse. Focus Knack heeft ook bronnen gevonden die zeggen dat De Robertis met de organisatie zou hebben afgesproken om geen beeldmateriaal van haar vroegere performances te tonen. Dat ze van het podium getrokken werd, zou een gevolg zijn van het feit dat ze die belofte gebroken heeft.

Ted zegt gesproken te hebben met de organisatie in Brussel. ‘We weten dat het moeilijk is om snel te beslissen over hoe te reageren op een situatie, maar deze reactie was zwaar ongepast.’ De organisatie van TEDxBrussel is onder meer in handen van ex-politicus Rudy Aernoudt.