Voormalige Russische spion in kritieke toestand na blootstelling aan ‘niet-identificeerbare substantie’
Sergei Skripal in 2006 bij zijn veroordeling voor ‘hoogverraad’. Foto: AP
De man die afgelopen zondag in kritieke toestand afgevoerd werd na in contact te zijn gekomen met een ‘niet-identificeerbare substantie’, blijkt een voormalige Russische spion te zijn.

Afgelopen zondag werden een 66-jarige rus en een 33-jarige vrouw in het Britse Wilthshire kritiek naar het ziekenhuis van Salisbury gevoerd nadat ze in contact waren gekomen met een onbekende substantie. Volgens een woordvoerder van de lokale politie werd het koppel bewusteloos aangetroffen op een bank in een winkelcentrum.

‘Ze hadden geen zichtbare verwondingen en werden afgevoerd naar het ziekenhuis van Salisbury. Momenteel worden ze behandeld voor blootstelling aan ‘niet-identificeerbare substantie’. Hun toestand is kritiek en ze verblijven momenteel op de afdeling intensieve verzorging.

Contraspion

Het mannelijke slachtoffer blijkt nu Sergej Skripal te zijn, een Russische ex-kolonel van de GRU (De Russische militaire inlichtingendienst) die voor het Verenigd Koninkrijk spioneerde tegen Rusland. Hij werd door een Russische rechtbank in 2006 veroordeeld nadat de autoriteiten lucht kregen van zijn Britse spionageactiviteiten. Hij zou de namen van Russische agenten doorgespeeld hebben aan de Britse inlichtingendienst MI6.

Skripal kwam vrij in 2010 na een zogenaamde ‘spy-swap’. Toen werden vier Russische contraspionnen ‘geruild’ tegen Russische spionnen die door de FBI gevangengenomen waren. De toenmalige Russiche president Medvedev verleende de kolonel gratie. Hij verloor wel al zijn titels en militaire decoraties.

Na zijn vrijlating trok Skripal naar het Verenigd Koninkrijk waar hij een rustig bestaan leidde.

De zaak doet denken aan de moord op Alexander Litvinenko in 2006. Litvinenko was een voormalige agent van de Russische geheime dienst KGB (voorloper van de huidige FSB), die in Groot-Brittannië in ballingschap leefde. Hij overleed op 23 november 2006 in Londen door vergiftiging met het radioactieve polonium-210.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig