Geen ratten, geen muggen
Foto: rr
Op het kleine Palmyra-atol, midden in de Stille Oceaan, is het gelukt om alle ratten uit te roeien. Bonus: men was ook van de tijgermuggen af.

Er zaten zo’n veertig­duizend nakomelingen van gedroste scheepsratten. Die waren bezig de inheemse dieren uit te roeien. Niet leuk in een gebied dat door de VS tot Nationaal Park is uitgeroepen. 

Terloops: door een slippertje in een inventaris van VS-grondgebied hebben de VS niet het formele eigendomsrecht op het atol; een gat waar de milieugroep The Nature Conservancy meteen is in gesprongen.

De autoriteiten besloten in 2011 om de ratten uit te roeien. Zoiets lukt  enkel in een klein gebied, zonder instroom van elders. 
Biologen hadden kort voordien de tijgermuggen (Aedes albopictus) geteld. Die brengen immers tropische ziekten over. Toen ze in 2015 en 2016 opnieuw vallen uitzetten, vingen ze niet één tijgermug. En niemand van het handvol natuurbeschermers  op het atol  rapporteerde  een beet.

De onderzoekers, van de US Geological Survey, nemen aan dat de muggen verhongerden bij gebrek aan zoogdieren om bloed van te zuigen.