Renzi stapt dan toch op als partijvoorzitter
Matteo Renzi. Foto: AFP

De voormalige Italiaanse premier Matteo Renzi heeft na de verkiezingsnederlaag aangekondigd dat hij uiteindelijk toch opstapt als voorzitter van de Democratische Partij.

De verkiezingen in Italië draaiden uit op een nederlaag voor het centrumlinkse Partito Democratico (PD). De partij van boegbeeld Matteo Renzi haalde in 2014 nog veertig procent, maar moet het bij deze stembusgang met amper 19 procent stellen. Bij het ochtendgloren werd dan ook druk gespeculeerd over ’s mans ontslag, maar dat werd in eerste instantie stellig ontkend.

Maar in de namiddag kwam Renzi met de mededeling dat hij dan toch ontslag neemt als PD-leider. ‘De nederlaag dwingt de partij een nieuwe bladzijde om te slaan’, zei de voormalige premier maandag in Rome. ‘Het is logisch dat ik de leiding van de Partito Democratico afsta.’ Nog volgens Renzi is de plaats van de PD nu op de banken van de oppositie.

Renzi zal dus niet deelnemen aan de onderhandelingen voor een nieuwe Italiaanse regering. ’s Mans populariteit begon te tanen toen hij zijn politieke toekomst verbond aan het resultaat van het grondwettelijk referendum in december 2016. Na de mislukking van het referendum moest hij als regeringsleider opstappen. In mei vorig jaar heroverde hij wel de voorzitterszetel van de partij. Maar vervolgens kon de linkervleugel van zijn partij de moderniseringskoers van Renzi niet smaken.

Eerder hadden de rechts-radicale partij Lega en de Vijfsterrenbeweging allebei het recht opgeëist om een regering er een te vormen en er het land mee te leiden. De Vijfsterrenbeweging is de grootste partij, maar Lega heeft het meest steun. Beide zijn sowieso te klein om zonder nieuwe partners een meerderheidsregering te vormen. Italië stevent dus af op een moeilijke regeringsvorming.