Geen Vlaming op Libris-shortlist
Tommy Wieringa. Foto: Patrick Post

De zes genomineerden van de Libris Literatuur Prijs zijn bekend. Het zijn alle zes Nederlandse auteurs. Vlaming Koen Peeters, auteur van De mensengenezer, heeft de shortlist niet gehaald.

De zes kanshebbers op de literaire bekroning en de bijhorende 50.000 euro zijn Ilja Leonard Pfeijffer (Peachez, een romance), Tommy Wieringa (De heilige Rita), Marjolijn van Heemstra (En we noemen hem), Martin Michael Driessen (De pelikaan), Murat Isik (Wees onzichtbaar) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken).

De jury van de Libris Literatuur Prijs, onder leiding van auteur en gewezen Libris-winnaar Abdelkader Benali, filterde zes namen uit de longlist van 18 kanshebbers. Koen Peeters, de enige Vlaming die überhaupt de longlist haalde, is daarbij uit de boot gevallen.

Onder de zes genomineerden zitten twee ex-winnaars. Zo won Ilja Leonard Pfeijffer de prijs al eens in 2014 met La Superba en won Tommy Wieringa in 2013 met Dit zijn de namen. De andere namen op de shortlist zijn misschien wat minder bekend, al won bijvoorbeeld Martin Michael Driessen in 2016 nog wel de ECI Literatuurprijs.

Voor hun nominatie zelf ontvingen de zes genomineerden al 2.500 euro.

Op 7 mei maakt de jury bekend welke van deze zes romans hij als de beste van het afgelopen jaar beschouwt. Vorig jaar won Alfred Birney met zijn roman De tolk van Java.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in