Turkije grijpt hardhandig in bij betoging voor vrouwenrechten
Een groep politieagenten pakt een Turkse vrouw op Foto: AFP

Enkele dagen voor Wereldvrouwendag heeft de Turkse politie een demonstratie in de hoofdstad Ankara uit elkaar geslagen. De ordediensten vuurden rubberen kogels en traangas af, toen een groep vrouwen zondag een verklaring wilde voorlezen.

Dat schreef de onafhankelijke krant Birgün maandag. Volgens het Vrouwenplatform Ankara, dat het protest had georganiseerd, werden 18 vrouwenactivisten tijdelijk opgepakt. 'De strijd van de vrouwen kan niet tegengehouden worden. Lange leve 8 maart', deelde het platform op zijn Facebookpagina mee.

Voor de Wereldvrouwendag op 8 maart hebben vrouwenorganisaties in Turkije demonstraties aangekondigd. Donderdagavond is er ook een protestmars gepland in de centrale winkelstraat Istiklal in Istanbul. De voorbije jaren hadden de demonstrantes onder andere het beleid van de islamitisch-conservatieve AKP-regering op de korrel genomen.

Vooral de uitspraken van president Recep Tayyip Erdogan over de rol van de vrouw leiden vaak tot beroering. De president had de Turkse vrouwen onlangs nog aanbevolen minstens drie kinderen op de wereld te zetten en geboortepreventie als ‘verraad’ omschreven.

Thema bij de protesten is ook steeds weer het geweld tegen vrouwen in Turkije. Alleen al in 2017 werden er volgens de niet-gouvernementele organisatie ‘Wij zulen vrouwenmoorden stoppen’ 338 vrouwen om het leven gebracht. Vaak worden die moorden volgens de ngo gepleegd door ex-partners of echtgenoten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig