Pubs sluiten later voor huwelijk Harry en Meghan
De Britten krijgen op 19 mei twee uur extra om de liefde te vieren Foto: EPA-EFE

De Britse regering staat een uitzondering op het strikte sluitingsuur toe op de huwelijksdag van prins Harry met Meghan Markle. ‘Het volk krijgt meer tijd om een glas te heffen op het koppel.’

‘Het koninklijke huwelijk is een gelegenheid voor mensen in het hele land om samen te komen en deze gelukkige en historische gebeurtenis voor onze koninklijke familie en onze natie te vieren’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd.

De beslissing viel na een openbare raadpleging van vier weken. Cafés en pubs in Engeland en Wales die normaal om 23.00 uur sluiten, zullen tot 01.00 uur mogen openblijven.

Het huwelijk vindt op 19 mei plaats in het Windsor-kasteel. ‘Het is duidelijk dat het volk dit idee genegen is meer tijd te hebben om hun glas te heffen op prins Harry en Meghan Markle op deze nationale feestdag’, zei Rudd.

Voor wie het koningshuis minder genegen is, is er mogelijk een andere reden om te toosten: 19 mei is ook de dag van FA Cup Final, de belangrijkste voetbalmatch van het jaar.

Rudd benadrukt dat er ‘niet meer onrust’ was tijdens vroegere gelegenheden waarop de openingsuren verlengd werden, zoals de negentigste verjaardag van de Queen. Toen waren er voetbalwedstrijden van Engeland en Wales tijdens Euro 2016.

Duwtje in de rug

Brigid Simmonds, voorzitster van de British Beer and Pub Association, de belangrijkste organisatie van de sector, juicht de aankondiging toe. ‘Het zal de natie de mogelijkheid geven om het evenement te vieren en een toost uit te brengen op Harry en Meghan op een verantwoorde manier. Tegelijk krijgt de grote sector van Brits bier en pubs een duwtje in de rug’, zei Simmonds, die geciteerd wordt in hetzelfde persbericht. In januari nog schatte ze dat de maatregel de sector 10 miljoen pond (11,3 miljoen euro) zou opleveren.